Aglomerație pe Aeroportul Chișinău: Numeroși călători merg în vacanțe
Războiul din Ucraina i-a forțat pe moldoveni să-și schimbe opțiunile de vacanță, nimeni nu mai riscă să meargă la mare în Ucraina, iar mulți aleg plajele din Turcia, Egipt sau Grecia. De la începutul verii, Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) a devenit un adevărat furnicar, plin cu oameni dornici de vacanțe.
Foto: Moldova1.md
Turcia, Grecia, Muntenegru și Egipt sunt, și în acest an, destinațiile preferatele ale moldovenilor, care au făcut ieri cozi în incinta Aerogării, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
„Antalya e cea mai aproape pentru noi, confort și nu ne batem capul de nimic”; „E aglomerație, de obicei sunt mai puțini, dar azi sunt mulți, foarte mulți”; „Există cazuri când sunt și mai mulți, este confortabil. Iubesc acest Aeroport. - Cu câte ore ați venit mai devreme? - Cu două”, spun oamenii.
La Gara de Nord, în schimb, oamenii vin cu alte planuri decât cei care ajung la Aeroport. Dacă în verile de dinaintea izbucnirii războiului peronul era plin de moldoveni nerăbdători să ajungă pe plajele din regiunea Odesa, acum tabloul s-a schimbat. Cei mai mulți călători sunt ucraineni care pornesc spre casă, în vizită la rude.
Totuși, șoferii spun că nu duc lipsă de călători. „Se tem moldovenii să se ducă la Odesa. E și normal, e război acolo. - Locuri sunt? - Da, în fiecare oră este o mașină care se duce la Odesa.”
În ultimele două săptămâni se atestă o creștere continuă a fluxului de călători, de la 11% la 20%, în funcție de punctul de trecere.
„Noi luăm o serie de măsuri în vederea fluidizării traficului și aici este suplinirea numărului de personal care activează în punctul de trecere a frontierei când fluxul este mai mare, la necesitate, dacă vedem că direcția este plină, implicăm reversul, deschidem piste suplimentare pentru circulația cetățenilor”, a declarat Eugen Levco, șef adjunct la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.
Ultimele date de la frontieră arată că, timp de 24 de ore, poate fi înregistrat un flux de aproape 84.000 de traversări. Cele mai tranzitate puncte de trecere rămân a fi Aeroportul Internațional Chișinău, cu peste 25.000 de traversări, fiind urmat de punctele terestre de la Leușeni, Sculeni, Cahul și Giurgiulești.