Aglomerație la birourile SFS: Moldovenii și-au depus declarațiile pe venit
Rânduri lungi de contribuabili la birourile administrației fiscale din Chișinău, miercuri, în ultima zi în care mai puteau fi depuse declarațiile de venit pentru anul trecut. Asta chiar dacă documentul putea fi trimis online, folosind semnătura electronică.

Cei care așteptau la coadă au spus că declararea veniturilor nu e doar o obligație legală, ci și un gest de responsabilitate față de societate. Contribuabilii care nu au depus acest document până ieri pot fi sancționați, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.
De la începutul anului, la Direcția Deservire Fiscală Râșcani, municipiul Chișinău, s-au depus peste 16.700 de declarații de venit, iar alte aproximativ 3.700 au fost transmise online.
Mai grăbiți să-și îndeplinească această obligație au fost cei care au efectuat, anul trecut, tranzacții imobiliare sau cu bunuri mobile, au obținut venituri suplimentare față de salarii sau au avut venituri mai mari de 360.000 de lei și au beneficiat de scutiri personale.
„Sunt persoană fizică și am activat anul trecut în două locuri, așa că trebuia să vin să depun declarația.”
„Am salariu stabil și părinții mi-au lăsat o cotă de pământ care este pe numele meu. Este, practic, un venit în plus pentru familia mea, deși eu nu obțin nimic din el, este folosit de fratele meu.”
„Mi s-a spus de la contabilitatea întreprinderii că trebuie să fac declarația, așa că vin să-mi fac datoria. – Și anul trecut? – Am întârziat și am primit o mică amendă.”
Mulți contribuabili au profitat de ocazie și pentru a direcționa 2% din impozitul pe venit către diverse organizații.
„Personal, vreau să redirecționez 2% către Asociația Prietena Mea. – Este important pentru dumneavoastră? – Da, am un membru de familie cu sindrom Down și acest lucru contează foarte mult pentru mine.”
„Eu donez 2% din salariu unei organizații de asistență parentală pentru copii. Donăm atât eu, cât și soțul meu.”
Timpul necesar pentru recepționarea fiecărei declarații a variat în funcție de sursa câștigurilor realizate de fiecare persoană anul trecut.
„Sunt persoane cu o singură tranzacție, dar și altele cu patru, cinci sau chiar zece. În medie durează 10-15 minute, dar sunt cazuri care pot ajunge și la o oră, în funcție de complexitate. Unii vin doar pentru verificare și descoperă că li se cuvine și restituirea impozitului. Aceasta începe de la 2 mai pentru anul 2024”, a declarat Mariana Șargu, inspector principal, Direcția Deservire Fiscală Râșcani.
Cei care nu au depus declarația la timp riscă o amendă între 200 și 400 de lei, plus penalități zilnice pentru întârziere. Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, între 1 ianuarie și 24 aprilie 2025 au fost recepționate peste 168.000 de declarații, cu 7,7% mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut.