main logo
20091

Afacerea unui tânăr cu pepeni verzi: Fructele ajung pe piața locală

La doar 24 de ani, Marius Leagul din satul Pârâta, raionul Dubăsari, a preluat cu succes afacerea familiei și cultivă pepeni verzi pe o suprafață de 15 hectare. Cu o recoltă estimată de 700-800 de tone, Marius reușește să transforme provocările legate de temperaturile ridicate în oportunități. Se mândrește acum că oferă un produs ecologic de calitate superioară.

Afacerea unui tânăr cu pepeni verzi: Fructele ajung pe piața localăFoto: Imagine simbol

„Marius a preluat de la tatăl său toată afacerea cu pepenii verzi. Într-o săptămână, el a reușit să recolteze aproximativ 150 de tone de fructe. Dacă celorlalți agricultori căldura le-a creat probleme, Marius este în avantaj. Pepenii s-au făcut cum nu se mai poate de bine - dulci și mustoși”, relatează jurnalista Paula Bejenari, transmite Știri.md cu referire la jurnaltv.md.

„Această activitate am preluat-o de la tatăl meu, care mai demult se ocupa cu cultivarea pepenilor verzi, după care a făcut o pauză mare. Iar apoi am început eu. Am preluat această activitate de la el. Terenurile sunt donate o parte de la tata, o parte sunt arendate, o parte sunt cumpărate”, a menționat agricultorul Marius Leagul.

Culesul roadei a început în iulie și se va încheia la sfârșitul lunii octombrie. Anul acesta, agricultorul a început recoltarea pepenilor verzi cu o săptămână mai devreme decât anul trecut.

„Întregul proces începe din luna martie, când creștem răsadul în seră, facem focul, pregătim pentru plantare undeva în luna aprilie, apoi învelim cu peliculă, facem tunel cu sârmă și îi cultivăm la picurătoare, îi irigăm cu apă din râul Nistru, nu le dăm chimicale, ne străduim să facem un produs ecologic, bio, cât mai natural”, a spus Marius Leagul.

Datorită eforturilor pe care le depune zi de zi, Marius se așteaptă anul acesta la o recoltă de 700-800 de tone de pepeni verzi.

„Practic tot lucrul pe care îl facem este manual, începând cu prășitul, plivitul buruienilor. Ne străduim să nu îl lăsăm în buruiană, să fie curat, frumos, să poată lua o cantitate cât mai multă de soare. Îi irigăm permanent. Anul acesta este destul de secetos și necesită foarte multă atenție și ne străduim să îi irigăm practic în fiecare zi”, a menționat agricultorul.

Este o afacere profitabilă care îi aduce satisfacție și îl motivează să rămână aici. Între timp, produsele lui Marius au ajuns să fie distribuite în supermarketuri.

„Odată ce culegem acești pepeni, imediat îi încărcăm pentru magazinele locale, la rețele de supermarketuri. Adică tot harbuzul ajunge pe piața locală. Avem mulți oameni din diferite părți ale Moldovei care vin și iau în fiecare an pepeni verzi, pentru consumul lor personal sau mai departe pentru vânzare, avem o varietate mare de clienți”, a mai spus Marius Leagul.

Anul trecut, Marius Leagul avea zece hectare de pepeni verzi, iar anul acesta și-a extins suprafața cultivată cu încă cinci hectare.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării