Afacerea de succes a doi frați moldoveni: Am activat oficial în Europa
Doi frați din satul Rediul Mare, raionul Dondușeni, dețin în prezent o afacere de succes. Eugen și Vitalie Terzi se ocupă de sortarea și ambalarea boboaselor. Cu investiții proprii, antreprenorii au transformat o clădire veche într-un spațiu modern și dotat, în care se procesează anual peste 500 de tone de fasole.

Potrivit lui Vitalie Terzi, acesta este mai mult un business de familie. Vitalie susține că atât el, cât și fratele său mereu și-au dorit să lucreze acasă, în Republica Moldova, fără a fi nevoiți să plece în străinătate, transmite Știri.md cu referire la nordnews.md.
Deocamdată, bărbatul susține că afacerea decurge destul de bine. În doar o oră este procesată o tonă de fasole care, ulterior, sunt sortate în funcție de culori și soiuri.
Antreprenorul spune că utilajele cu care ei acum lucrează au fost procurate în anul 2020. Datorită acestora se face sortarea și calibrarea produselor. Pentru început, Vitalie spune că se face prima curățare cu petkus-ul, un aparat mai vechi, dar care lucrează bine și scoate toată murdăria. Ulterior, produsele merg la fotoseparator, care este pe primul loc pe piața europeană.
În cei aproape 10 ani de activitate, compania fraților Terzi a reușit să devină cunoscută pe piața națională și internațională.
Vitalie Terzi susține că până în anul 2023 ei au activat oficial doar în țările din Europa, iar începând cu 2023, aceștia s-au lansat și în Republica Moldova.
„Conservăm deja fasole în borcane și pachete a câte un kilogram. Pentru început vom exporta marfa, iar în acest an ne dorim ca produsul nostru să apară pe rafturile magazinelor din Republica Moldova”, a declarat omul de afaceri.
El menționează că cele mai solicitate soiuri de fasole sunt pestrițe și alba măruntă. În mare parte, boboasele ajung în țări precum România, Serbia, Bulgaria sau Macedonia de Nord, iar prețul pe piață variază între 20 și 35 de lei pentru un kilogram.
„Fasolea aceasta se mai numește pestriță, iar la noi în popor se spune grasă. Este importată din Uzbekistan, calitatea ei este superioară și este destul de solicitată la noi și în alte țări. Este un soi care la noi se crește mai puțin din cauză că este mai greu de lucrat cu ea, pentru că are nevoie de anumite condiții”, explică antreprenorul.
Frații Terzi vor să-și dezvolte afacerea. Pentru asta intenționează să crească propriile culturi, să achiziționeze utilaje noi și să deschidă o linie de producere a conservelor.
Video: Youtube/NordNews