Afacerea Bismobil: Mărturii ale clienților și explicațiile avocatului
La 10 ani de la înregistrarea în R. Moldova a firmei „Bismobil” SRL, Mihail Șaran, fondatorul companiei, care a ajuns, între timp, să gestioneze în țară, dar și peste hotare, zeci de companii prin intermediul cărora se comercializau bucătării la comandă, a fost arestat pentru 20 de zile, după ce oamenii legii au constatat că „ar fi înșelat mai mulți clienți care comandaseră produsele companiei”.

Oamenii așteaptă să fie despăgubiți, după ce au rămas fără bucătăriile comandate, dar și fără banii achitați în avans pentru acestea la semnarea contractelor, transmite Știri.md cu referire la Ziarul de Gardă.
În ultimii ani, atât în R. Moldova, cât și în România, Șaran a participat, direct sau indirect, la fondarea a zeci de companii. Totodată, activitatea brandului s-a extins și în alte țări. Așa cum anunță Dumitru Marian, administratorul firmei „Bismobil Kitchen Belgia”, aceste firme, deși comercializau „bucătării la comandă”, nu le produceau, fiind doar un intermediar între client și producătorii de mobilă. „Bismobil” era firmă de concept și vânzări, iar producția se făcea la fabrici subcontractate, care preluau proiectul și se ocupau de producție, livrare, instalare”, afirmă Dumitru Marian.
Daria este unul dintre clienții din R. Moldova ai „Bismobil Kitchen”, care riscă să rămână fără bucătăria comandată, dar și fără bani. Ea a declarat pentru ZdG că a achitat în octombrie 2022 prețul integral al unei bucătării – 7.500 de euro, la semnarea contractului. „Mă tem că rămân fără bucătărie și fără bani. Persoana care mi-a luat primele măsuri mi-a scris mesaj că nu mai lucrează în cadrul companiei, iar la alte numere de telefon nu răspunde nimeni. O să depun o plângere la Poliție”, a zis ea.
O altă clientă ne-a declarat că a semnat contractul în noiembrie 2021, în timpul unei promoții a companiei, și că a beneficiat de o ofertă avantajoasă. Termenul de livrare a bucătăriei era iulie 2022, iar avansul de 70% (87 de mii de lei) a fost achitat la semnarea contractului.
ZdG a aflat că până miercuri, 25 ianuarie, pe numele companiilor care activau sub umbrela „Bismobil Kitchen” au fost depuse nu mai puțin de 55 de plângeri ale persoanelor care se consideră păgubite și care reclamă un prejudiciu de circa opt milioane de lei. Și în adresa firmelor din România ale brandului „Bismobil”, până la mijlocul lunii ianuarie curent, au fost depuse 54 de plângeri, iar în 15 cazuri era deja începută cercetarea penală pentru înșelăciune, informa Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) la solicitarea publicației Știri de Cluj.
Aurel Grosu, avocatul lui Mihail Șaran, ne-a spus că acesta nu recunoaște acuzația de escrocherie, incriminată de oamenii legii.
„Nu am încă permisiunea de a da declarații, dar pot să vă spun că el nu recunoaște ce i se incriminează. Da, el lucrează în firma asta, dar sunt relații contractuale. Poziția mea personală e că e fabricare de dosare, poate din partea concurenților. După informația de care dispun, aici este vorba despre o comandă. Cred că și dosarul e ilegal pornit. E un fel de șantaj legitim, după informațiile de care eu dispun. Nu e chiar așa cum toată mass-media a ieșit și l-a făcut cel mai mare escroc din toată Europa. Noi o să clarificăm încet”, a zis Aurel Grosu.
Întregul articol îl puteți citi pe Ziarul de Gardă.