Adevăruri și mituri despre integrarea Republicii Moldova în UE
Integrarea Republicii Moldova în UE este un subiect complex, în jurul căruia s-au format mai multe mituri, care alimentează dezinformarea sau frica de schimbare. „Agricultura moldovenească va fi afectată de concurenţa din UE”, „preţurile vor exploda”, „Republica Moldova va fi condusă de liderii de la Bruxelles” sau „europenii vor cumpăra tot pământul din Moldova”, sunt doar câteva dintre falsurile distribuite, care nu au nimic în comun cu realitatea.

Miturile privind integrarea europeană a Republicii Moldova alimentează o serie largă de temeri legate de domenii precum afaceri, economie până la cultură, tradiţii şi religie, transmite Știri.md, cu referire la tvrmoldova.md.
Experţii în relaţii internaţionale combat aceste mituri şi spun că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană reprezintă o oportunitate unică pentru a stimula creșterea economică și pentru a îmbunătăți nivelul de trai al fiecărui cetățean.
„Democraţia şi suveranitatea unui stat nu este şi nu va fi vreodată alterată. Ce face Uniunea Europeană este că ne ajută să fim în cadrul acestui continent cât mai apropiaţi din punct de vedere economic, social şi am putea asigura practic acelaşi nivel de prosperitate pentru toată lumea. De exemplu, faptul că numărul unic de urgenţă 112 este realizat şi a fost realizat de Uniunea Europeană. A fost făcut tocmai pentru ca noi, ca cetăţeni, indiferent unde ne aflăm, în orice ţară, să putem să avem acces la un număr de urgenţă, să putem fi acoperiţi din această perspectivă”, spune Tana Alexandra Foarfă, director executiv, Europuls.
„Dacă vorbim despre avantajele Uniunii Europene, trebuie să înţelegem că salariul mediu în Uniunea Europeană este practic de două mii de euro. În Republica Moldova salariul mediu este de şase sute de euro. Astă este cred cel mai mare avantaj. Dacă vorbim de pensii, pensia medie a Uniunii Europene este de 1.200 de euro. În Republica Moldova este de aproximativ două sute de euro. Asta în ceea ce ţine de pensii şi salarii. Dacă vorbim de beneficiile sociale vedem că în Uniunea Europeană şi medicina este mult mai dezvoltată şi accesibilă”, susține Grigore Guzun, expert în relaţii internaţionale şi securitate.
Prin motto-ul „Unitate în diversitate”, Uniunea Europeană promovează pacea, prosperitatea şi respectul faţă de identitatea fiecărui stat.
„Mi se pare foarte ciudat să se spună că noi ne vom pierde cultura, tradiţiile, când tocmai UE încurajează aceste lucruri. De foarte multe ori am văzut aici în inima Europei, la Bruxelles, grupuri de căluşari venind să facă spectacol, inclusiv în instituţiile europene, în Parlamentul European. Din contră, lucrurile chiar sunt încurajate şi sunt apreciate din această perspectivă. Aşa că nu văd cum anume ni se iau aceste tradiții, din contră este un mod prin care putem să le promovăm mult mai bine în cadrul celorlalte ţări din UE”, menționează Tana Alexandra Foarfă, director executiv, Europuls.
„Fiecare stat, fiecare cultură, fiecare limbă este reprezentată în Uniunea Europeană. De fapt, sunt şi 24 de limbi oficiale în UE. Aici aş vrea să vorbesc şi despre faptul că în Uniunea Europeană este şi un program care se numeşte „Europa creativă”. Acest program are un buget de 2,5 miliarde de euro pe o perioadă de şase ani. Prin acest program, UE oferă diferite granturi pentru a promova limbile naţionale, culturile naţionale şi meşteşugurile locale. Mulţi cred că dacă noi aderăm la Uniunea Europeană o să ne pierdem religia. Aici aş vrea să menţionez că UE este o organizaţie creştină. Toate statele membre sunt creştine. Nu o să vedeţi niciun stat care are o altă religie”, a spus Grigore Guzun, expert în relaţii internaţionale şi securitate.
La 23 iunie 2022, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova și a decis să-i acorde statut de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană.