main logo
17902

Adevărul despre iarna anunțată alarmant în R. Moldova

Scenarii aproape apocaliptice au apărut în presa din Moldova și din străinătate despre iarna care vine. Unii au atras atenția la fenomenele extreme, iar alții s-au grăbit să anunțe cel mai geros anotimp din ultimii 60 de ani.

Adevărul despre iarna anunțată alarmant în Moldova

Pe de altă parte, meteorologii din Republica Moldova susțin că nu există motive de panică în cazul vremii pe teritoriul țării noastre.

"Sunt vești false vehiculate deja de 3 ani în apropierea sezonului rece. Nu excludem apariția fenomenelor extreme, dar caracteristice iernii: ger, viscol, ceață sau polei. Totuși, temperatura medie a aerului pe parcursul iernii este, de obicei, în limita valorilor normale, adică între -1 și -3 grade Celsius", a declarat pentru Știri.md șeful Centrului de prognoze meteo al Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghenadii Roșca.

Meteorologul susține că din cauza vremii calde care a acoperit Moldova până în noiembrie, unele plante se pregăteau de înflorire.

"În prezent se dă o bătălie între un ciclon din Nord și un anticiclon din Sud deasupra Moldovei. Anticiclonul are toate șansele de câștig, ceea ce înseamnă că vremea rece se va instaura în toată țara", a menționat sinopticianul.

Totodată, specialistul a subliniat că e prea devreme să fie anunțată cu exactitate vremea de Crăciun sau de Revelion. Cert e că în perioada următoare vor cădea ploi cu lapoviță, dar precipitațiile vor fi în cantități reduse.

Potrivit datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, cea mai rece iarnă înregistrată până acum în R. Moldova a fost cea din anii 1953 - 1954, când temperatura medie a aerului a fost de -9 grade Celsius, fiind cu 7 grade sub valorile normei.

Aceleași date arată că cea mai joasă temperatură a aerului în sezonul de iarnă a fost semnalată pe 20 ianuarie 1963. Atunci s-au înregistrat -35,5 grade Celsius, în satul Brătuşeni, raionul Edineţ. 

Сea mai caldă a fost iarna 2006 - 2007, când temperatura medie a aerului a constituit +1...+3 grade Celsius, depăşind norma cu 5 grade Celsius.

Cea mai călduroasă zi de iarnă a fost surprinsă pe 26 februarie 1990, când au fost +23,3 de grade Celsius la Tiraspol.

Сea mai mare grosime decadică a stratului de zăpadă a atins 89 de centimetri la Briceni, în decada a doua a lunii martie din anul 1973.

Cea mai îndelungată perioadă de menţinere a stratului de zăpadă a fost în iarna 1995 - 1996, când acesta s-a menţinut pe parcursul întregului sezon de iarnă. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării