Acuzații grave la adresa șefului STISC: E protejat de un deputat PAS
Acuzații dure la adresa șefului instituției publice Servicii Tehnologii Informaționale și Securitate Cibernetică, Gheorghe Pantaz, au fost lansate de un fost angajat care a activat acolo aproape nouă ani.
Bărbatul susține că a fost impus să scrie cerere de demisie, fiindcă a încercat să scoată la iveală schemele de corupție și fărădelegile din cadrul instituției, transmite Știri.md cu referire la Tv6.md.
Potrivit lui, Pantaz, care ar fi protejat de deputatul PAS Dumitru Alaiba, ar fi permis ștergerea din baza de date a unei amenzi privind încălcarea Codului rutier, iar licitațiile lansate de instituție ar fi trucate, deoarece practic toate ar fi câștigate de aceleași companii care aparțin angajaților.
Noi l-am contactat pe funcționar, iar acesta ne-a răspuns la toate învinuirile aduse de fostul subaltern.
Peste nouă luni după ce ar fi fost impus să se concedieze de la instituția în care a lucrat în calitate de specialist IT, aproape nouă ani, Veaceslav Colesnic a decis să spargă tăcerea.
Într-un interviu oferit în exclusivitate pentru TV6, acesta a lansat mai multe acuzații în adresa directorului instituției publice Servicii Tehnologii Informaționale și Securitate Cibernetică, Gheorghe Pantaz. Bărbatul susține că în ultima perioadă a fost incomod fostului șef.
VEACESLAV COLESNIC, fost angajat al ÎS STISC: „Vine persoana de la securitatea internă și îți spune că șeful ne-a spus nouă că trebuie să te „îndoiem”, să te „dezdoiem”, prostii de așa gen cum se practică. Și-a permis unele ilegalități, încălcări, abuzuri de putere pot fi. Am fost concediat pe articol. Un articol de genul că nu m-am prezentat la serviciu mai mult de două ore. Ceva de genu ăsta, niște prostii de genu. Odată ce am devenit martor la unele încălcări deja”.
Colesnic a mai dezvăluit că, acum doi ani, ar fi fost complicele și martorul unei ilegalități admise de Gheorghe Pantaz.
VEACESLAV COLESNIC, fost angajat al ÎS STISC: Cum este sistemul de monitorizare a traficului rutier. Mi-a șters mie o amendă din baza de date. Am spus că am o amendă și unii din colegi au spus că adresează-te la Gheorghe, că el rezolvă și eu m-am adresat și Gheorghe a rezolvat”.
Acesta a lăsat să se înțeleagă că astfel de servicii nu erau oferite gratuit. Gheorghe Pantaz declară însă că afirmațiile lui Colesnic sunt absurde, având în vedere că sistemul informațional ”Controlul traficului” nu se află în gestiunea instituției, aceasta deținând doar funcții tehnice, fără drept de administrare. Intervențiile în sistemul informaţional nu pot fi făcute fără a lăsa urme și pot fi ușor verificate, a mai spus Pantaz, care l-a îndemnat pe fostul său subaltern să se plângă instituțiilor de drept, pentru investigații, dacă are dovezi.
Colesnic a vorbit și despre licitațiile lansate de instituție, care, spune el, ar fi trucate, iar principalii beneficiari ar fi persoane din anturajul lui Pantaz.
VEACESLAV COLESNIC, fost angajat al ÎS STISC: „Sunt persoane în interiorul instituției care sunt angajați, dar au un SRL deschis și prestează servicii însăși instituției. Prețurile sunt exagerate pentru că alte companii ar propune prețuri mai mici. În toți acești ani practic aceleași companii participă și câștigă”.
Pantaz a negat și aceste acuzații. El ne-a declarat că nu există situații în care instituția să achiziționeze servicii de la companii, fondatorul cărora ar fi unul dintre angajați, iar dacă Colesnic știe ceva, l-a îndemnat repetat să se adreseze autorităților din domeniu. Totodată, Pantaz a menționat că membrii grupului de lucru, responsabili de achiziții, poartă răspundere individuală pentru confidențialitatea şi imparțialitatea activității lor și a subliniat că instituția pe care o conduce se află în strânsă colaborare cu organele de drept, pentru asigurarea legalității, inclusiv a procesului de procurare a bunurilor.
Colesnic este de părere însă că Pantaz nu a ajuns în atenția oamenilor legii, deoarece ar fi în relații apropiate cu deputatul PAS Dumitru Alaiba, informații respinse de ultimul.
VEACESLAV COLESNIC, fost angajat al ÎS STISC: „Sunt într-un anume grad de rudenie cu părinții lui sau el însuși, cu domnul Alaiba. Posibil că această persoană îi oferă protectorat”.
DUMITRU ALAIBA, deputat PAS: – Mă cunosc cu dumnealui din perioada în care eu eram la Guvern. Eu eram la etajul 5, el era la etajul 4 în aceeași instituție.
În ce relații sunteți cu dumnealui? – Doar cunoștințe, nici măcar nu aș putea spune că am lucrat împreună. Îl știu vizual, noi pe atunci lucram cu fostul director pe unele reforme, e-factura și așa mai departe. Îl știu pe el după nume și vizual. Nu e corect, e fals”.
Și Gheorghe Pantaz a spus că nu este rudă cu Alaiba și că nu a contactat cu el în scopuri de serviciu. De cealaltă parte, Colesnic mai afirmă că s-a adresat Serviciului de Informație și Securitate în speranța de a fi demascate fărădelegile din cadrul instituției, chiar dacă anterior reprezentanții SIS ar fi închis ochii la unele abateri, spune el.
VEACESLAV COLESNIC, fost angajat al ÎS STISC: „Am fost la ei, și-au notat ceva, însă au dispărut. Câțiva ani în urmă, însuși SIS-ul a făcut un audit, să îi spunem așa, și nu era o concordanță între cifre din baza de date, dar până la urmă a fost totul mușamalizat”.
Colesnic l-a informat și pe fostul său șef despre sesizarea SIS-ului. Pantaz afirmă însă că nu a fost contactat de instituție. Responsabilii de la presă din cadrul Serviciului de Informații și Securitate au cerut să expediem un demers oficial, la care încă nu am primit răspuns. Veaceslav Colesnic își faci griji însă că, în cazul unor măsuri întârziate, în cazul STISC sau al lipsei acestora, ar putea fi afectate date de interes public.
VEACESLAV COLESNIC, fost angajat al ÎS STISC: „Această instituție deține și alte informații strategice de stat, cum ar fi sistemul electoral. Sunt multe alte sisteme, practic toate sistemele informatice care sunt de stat sunt administrate la instituția dată”.
Instituția publică Servicii Tehnologii Informaționale și Securitate Cibernetică asigură administrarea, menținerea și dezvoltarea infrastructurii IT a instituțiilor de stat și implementează politicile statului în domeniul securității cibernetice.