main logo
4610

Actul UE privind serviciile digitale: Influența asupra legislației Moldovei

„Dacă este ilegal offline, trebuie să fie ilegal și online”. Este principiul pe care se bazează actul legislativ al Uniunii Europene (UE) privind serviciile digitale (DSA). Semnat în octombrie 2022, actul are scopul de proteja spațiul digital împotriva difuzării de conținut ilegal și de a asigura protecția drepturilor fundamentale ale utilizatorilor. Documentul are influență și asupra legislației R. Moldova, în contextul în care țara noastră este stat candidat pentru aderarea la UE.

Actul UE privind serviciile digitale: Are influență și asupra MoldoveiFoto: agora.md

Printre principalele măsuri ale DSA se numără posibilitatea de a raporta cu ușurință conținuturile, produsele sau serviciile ilegale, precum și protecția sporită pentru persoanele afectate de hărțuirea online, transmite Știri.md cu referire la agora.md.

De asemenea, actul legislativ garantează transparență în publicitatea online și interzice anumite tipuri de publicitate direcționată, cum ar fi cea bazată pe date sensibile sau pe informațiile despre minori.

La fel, DSA oferă mecanisme simple, gratuite și accesibile pentru depunerea plângerilor în cazul în care platformele online reduc sau cenzurează conținutul utilizatorilor.

Ce anume constituie conținut ilegal este nu este reglementat de actul UE în sine, ci de alte legi, fie la nivelul Uniunii, fie la nivel național.

De exemplu, conținutul terorist, materialele ce implică abuzuri sexuale asupra copiilor sau discursurile de incitare la ură sunt definite la nivel european.

Dacă un conținut este ilegal doar într-un anumit stat membru, acesta trebuie, în principiu, să fie eliminat doar pe teritoriul respectiv, acolo unde este considerat ilegal.

Citește mai departe pe agora.md.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării