Acte de vandalism la Orheiul Vechi: Prejudiciile se ridică la zeci de mii de lei
Acte de vandalism la Orheiul Vechi. În ultimele luni pe teritoriul rezervaţiei cultural-naturale au fost distruse mai multe panouri informative şi urne de gunoi, iar prejudiciile se ridică la zeci de mii de lei.
Administraţia susţine că nu are suficienţi angajaţi, care să asigure paza teritoriului cu o suprafaţă de peste 5 mii de kilometri pătraţi şi cere ajutorul Ministerului Culturii. Între timp, oamenii legii spun că au doi suspecţi minori, iar părinţii acestora riscă să fie amendaţi, transmite Știri.md cu referire la publika.md.
Administraţia Rezervaţiei susţine că actele de vandalism nu sunt un fenomen nou. Numărul acestora a crescut însă semnificativ în ultima perioadă.
"Imprimarea unui panou informativ este de la 500 de lei în sus. Dacă vorbim de urne este de la 1000 de lei în sus. Pierderile sunt mari, noi nu putem face faţă. De fiecare dată când este deteriorat un panou noi îl înlocuim, deci este o luptă continuă anul împrejur. De la începutul anului avem peste 35 de urne care au fost distruse, furate", a menționat , Ion Ciobanu, directorul Rezervaţiei Cultural-Naturale Orheiul Vechi.
Instituţia nu are posibilitate să asigure paza unui teritoriu atât de mare.
"Unele parcuri arheologice, arii arheologice protejate din Europa Centrală şi de Vest mai au şi posibilitatea de a asigura supravegherea video 24 din 24, noi nu avem bani nici pentru a amplasa măcar la obiectivele cele mai importante", a declarat Ion Ciobanu, directorul Rezervaţiei Cultural-Naturale Orheiul Vechi.
Administraţia rezervaţiei susţine că s-a adresat Ministerului Culturii cu solicitarea de a majora numărul de angajaţi. Ministrul Sergiu Prodan spune că autorităţile caută soluţii, însă principala cauză a problemelor este lipsa de cultură în societate.
"Desigur o să intervenim, căutăm acum posibilitate să alocăm aceste posturi, nu este uşor pentru că e moratoriu. Nu putem crea posturi noi din propria iniţiativă, trebuie să avem acordul şi a Ministerului Finanţelor. Calea cea mai corectă ar fi să ridicăm nivelul de cultură a societăţii ca să nu ne pomenim cu astfel de acte în toate sectoarele şi domeniile", a declarat Sergiu Prodan, ministrul Culturii.
Turiştii condamnă actele de vandalism:
"E greşit, e vandalism, este foarte rău. Nu înţeleg de ce unii oameni procedează aşa, poate e ceva legat de mentalitate".
"Să nu permită intrarea fără permisiune, fără bani, să fie cu plată totul. Pentru că omul când plăteşte preţuieşte. Cineva poate să acopere camera şi cineva să facă prostii, e o soluţie, dar cred că părinţii trebuie să educe copiii de mici".
"Cred că trebuie să fie o pază, care cât de cât să urmărească, ori să fie nişte camere de filmat să îi prindă şi să îi pedepsească pe cei care fac astfel de lucruri. Nu e normal ceea ce se întâmplă".
Localnicii susţin că adolescenţii ar provoca prejudiciile:
"Mai iau câte o sticlă de bere, sau altceva şi apoi arată că pot lovi cu picioarele. Trebuie părinţii să intervină, educaţia nu e la nivel".
Oamenii legii au fost sesizaţi şi susţin că au două persoane suspecte în acest caz.
"În cadrul examinării cazurilor respective polițiștii preliminar au stabilit careva persoane suspecte însă aceștia nu își recunosc vina. Totodată pe cazul sus menționat a fost pornit un proces contravențional pentru distrugerea sau deteriorarea intenționată a bunurilor străine în cadrul căreia urmează să se stabilească făptuitorii", a declarat Elena Baetrău, ofiţer de presă Inspectoratul de Poliţie Orhei.
Potrivit Codului Contravenţional, distrugerea sau deteriorarea intenţionată a bunurilor străine se pedepseşte cu amendă de până la 1800 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 20 la 40 de ore. Totodată, dacă se va demonstra că în acest caz sunt implicaţi minori, atunci părinţii acestora riscă amendă de până la 900 de lei. Administraţia rezervaţiei cultural-naturale Orheiul Vechi estimează că destinaţia turistică va fi vizitată în acest an de peste 200 de mii de oameni.