Acordul pentru Planul de Creștere al Republicii Moldova, semnat la Chișinău
Acordul Planului de Creștere al Republicii Moldova, în valoare de 1,9 miliarde de euro, a fost semnat la Chișinău de comisara europeană pentru Vecinătate și Extindere, Marta Kos, și premierul Dorin Recean. Documentul reprezintă o investiție concretă în viitorul Republicii Moldova ca viitor membru al Uniunii Europene, a spus oficialul european.

„Este și investiția noastră într-un membru viitor al Uniunii Europene. Acesta este proiectul la care muncim împreună cu toții”, a subliniat oficialul european, în cadrul ceremoniei de semnare a Acordului alături de premierul Dorin Recean, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
Marta Kos a precizat că Planul de Creștere, evaluat la 190 de milioane de euro în prima etapă, oferă oportunități reale de reforme și investiții.
„De ce facem acest lucru? Pentru că vrem să obținem o creștere substanțială, care este esențială pentru a atrage investiții străine, dar și pentru a obține un standard înalt de viață pentru cetățenii dumneavoastră”, a spus Kos, adăugând că documentul semnat nu este doar „o hârtie”, ci „o investiție în toate domeniile.
Comisara europeană și-a exprimat încrederea că acest Plan va contribui la dezvoltarea economiei moldovenești și la crearea a 100.000 de locuri de muncă în următorii zece ani.
Ea a menționat că autoritățile Republicii Moldova vor implementa proiecte concrete precum construirea de drumuri, investiții în școli, modernizarea spitalelor, precum și restaurarea și protejarea patrimoniului național.
„Dorim Moldova să adere la Uniunea Europeană, niciun dubiu în privința aceasta, însă până atunci, deja vrem să vă ajutăm să ajungeți la standardele Europei. Este un lucru crucial pentru orice aderare reușită”, a mai spus comisara europeană.
Și premierul Dorin Recean a accentuat că Planul de Creștere al Republicii Moldova nu este acordat de „ochi frumoși”, dar cu condiții pentru ca statul nostru să respecte valorile europene și să consolideze buna guvernare, statul de drept, lupta împotriva corupției și creșterea rezilienței instituționale.
„Prin Planul de Creștere, Uniunea Europeană ne oferă un ajutor financiar fără precedent pentru dezvoltarea. Iar noi, instituțiile Republicii Moldova, ne angajăm să ridicăm standardele de viață, să modernizăm instituțiile și să facem investiții pentru a asigura creștere economică”, a declarat Recean.
Premierul a accentuat importanța acestui Acord nu doar pentru dezvoltarea țării, dar și accelerarea parcursului de integrare: „Acum, avem și mai multe lucruri”, a conchis el.
Planul de Creștere pentru Republica Moldova este o inițiativă lansată de Comisia Europeană în octombrie 2024, care prevede un pachet financiar de 1,9 miliarde de euro destinat susținerii reformelor, investițiilor și integrării economice a țării în Uniunea Europeană. Este cel mai amplu program de sprijin oferit vreodată Republicii Moldova de către UE și are la bază Facilitatea de reformă și creștere, un mecanism creat special pentru statele candidate.
Ce prevede Planul de Creștere Economică
În total, Republica Moldova urmează să beneficieze de 385 de milioane de euro sub formă de granturi nerambursabile și 1,5 miliarde de euro în împrumuturi cu dobândă redusă. Conform Regulamentului european, debursarea acestor fonduri va depinde de respectarea principiilor democratice: existența unui sistem parlamentar pluralist, alegeri libere și corecte, presă independentă, justiție funcțională și garantarea drepturilor omului.
Mai mult, fondurile vor fi direcționate către proiecte concrete, cu impact direct asupra populației. Printre obiectivele asumate: crearea a 100.000 de locuri de muncă, dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare pentru 1,5 milioane de persoane și lansarea a 5.000 de afaceri noi.
De asemenea, autoritățile de la Chișinău vor fi obligate să prezinte rapoarte financiare și evaluări periodice privind rezultatele obținute. Uniunea Europeană va monitoriza strict utilizarea fondurilor și impactul acestora asupra bunăstării cetățenilor.