Abuz din partea Poliției? Uniunea Avocaților, îngrijorată de cum a fost reținut un bărbat
Uniunea Avocaților din Republica Moldova își exprimă îngrijorarea și indignarea față de acțiunile organelor de drept care ar fi reținut într-un mod abuziv o persoană. Incidentul a fost filmat de către avocata acesteia. Ulterior, Inspectoratul General de Poliție a venit cu mai multe precizări.

Potrivit Uniunii Avocaților, totul s-ar fi întâmplat pe data de 24 ianuarie, în jurul orei 09:00. De avocată și clientul ei s-au apropiat ofițeri de Poliție, care doreau să-l rețină și să-l transporte pe bărbat la IP Botanica, în absența formalităților procesuale, transmite Știri.md.
„Uniunea Avocaților exprimă profundă îngrijorare privind acțiunile abuzive ale pretinșilor polițiști care încalcă statul de drept, în circumstanțe în care nu au existat nicio situație prevăzută la art. 165 alin. (2), (3) și niciun temei prevăzut la art. 166 CPP alin. (2) din Codul de procedură penală, pentru a reține persoana care la acel moment nu avea un statut procesual, nu era în situația unei fapte flagrante, fiind cunoscută identitatea acesteia, nefiind prezentată o ordonanță de reținere sau de aducere silită, așa cum nu exista niciun temei de a aplica violența asupra persoanei reținute, în scopul predării ei organelor de drept, în sensul prevăzut la art. 37 Cod penal”, se arată în comunicat.
Persoana a fost reținută cu aplicarea forței, în timp ce discuta cu avocata sa.
„În loc să beneficieze de garanțiile procesuale prevăzute de legislația națională și internațională, doamna avocată a fost acuzată de „amenințare sau violență săvârșită asupra unei persoane cu funcție de răspundere”, fapt reflectat în Ordonanța de schimbare a acuzării din 31 martie 2025.
Această situație ridică semne de întrebare grave cu privire la respectarea principiului independenței profesiei de avocat și protecția drepturilor clientului la apărare și la un proces echitabil”, notează Uniunea Avocaților.
Uniunea subliniază că, prin acțiunile polițiștilor, a fost încălcată Legea cu privire la avocatură, care prevede în mod expres că „se interzice imixtiunea în exercitarea profesiei de avocat” și că „avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat sau percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția unor cazuri exprese de infracțiuni grave în flagrant”.
Or, avocata a fost practic dezînvestită de dreptul de a-și exercita liber apărarea, fiind supusă unei anchete și unei ordonanțe de acuzare nefundamentate și disproporționate.
„Uniunea Avocaților dispune de imagini video în care se observă fără echivoc că avocata cheamă la încetarea acțiunilor ilegale și abuzive, adresându-se persoanelor care, purtând haine civile, pretinzând că sunt polițiști și care, prin violență disproporționată nepermisă de lege, încercau cu forța să urce persoana reținută într- un automobil privat de model „Mercedes GL”, posesia căruia ridică mari semne de întrebare privind integritatea pretinșilor polițiști, care nu este un mijloc de transport cu semne distincte ale poliției.
Uniunea Avocaților constată prezența unei situații grave, când procurorul care a formulat învinuirea a acuzat-o pe avocată de „aplicarea violenței” asupra a trei persoane de gen masculin pretinși polițiști sau de „obstrucționarea polițiștilor”, doar pentru faptul că insistă asupra respectării drepturilor clientului și a procedurilor legale”, mai notează Uniunea Avocaților.
Astfel, Uniunea Avocaților condamnă orice încercare de intimidare, hărțuire sau urmărire penală a avocaților pentru fapte legate exclusiv de exercitarea legală a atribuțiilor profesionale și protestează împotriva practicilor abuzive ale reprezentanților Poliției și Procuraturii, prin care se încalcă în mod vădit principiul independenței avocatului, inclusiv garanțiile legale de nerestricționarea libertății și a activității sale.
„Solicităm procurorului general și conducătorilor organelor de Poliție să ia măsuri imediate pentru a verifica și a sancționa, după caz, abuzurile comise de pretinșii ofițeri implicați în reținerea și înaintarea tendențioasă a acuzației împotriva doamnei avocate și renunțarea la învinuire în temeiul art. 320 alin. (5) Codul de procedură penală.
Cerem Consiliului Superior al Procurorilor să-și exercite rolul constituțional și să asigure respectarea riguroasă a standardelor legale și internaționale de către procurorii subordonați, prevenind orice abatere care atentează la independența profesiei de avocat”, se mai arată în comunicat.
Ulterior, Inspectoratul General de Poliție a venit cu o reacție, menționând că avocata a avut un „comportament nedemn” față de oamenii legii și a împiedicat procesul de documentare în momentul în care bărbatul era preluat de ofițerii de investigație.
Poliția mai menționează că individul este vizat în mai multe dosare penale, fiind bănuit de săvârșirea unor infracțiuni grave. Mai exact, scheme de escrocherii.
„Faptul că colegii noștri de investigație au statut special și nu poartă uniforme în momentul reținerii nu oferă niciunei persoane (nici măcar avocaților tot fără ținuta corespunzătoare, de altfel) dreptul să le distrugă hainele și niciunei instituții să-i catalogheze drept „pretinși polițiști”.
De menționat că doamna avocată a fost cea care a făcut public cazul pentru a se victimiza și care prima a depus o plângere pe acțiunile polițiștilor (fiind încetată examinarea prin ordonanța procurorului) și acum, când iarăși unica soluție este victimizarea, s-a revenit la cazul din iarnă care se află pe masa judecătorilor”, comunică IGP.
Poliția reamintește că opunerea rezistenței față de acțiunile oamenilor legii le dă dreptul polițiștilor de a aplica mijloacele speciale.