Absolvenții de liceu sunt în febra pregătirilor pentru Bacalaureat
Pregătirile pentru examenul de Bacalaureat sunt în toi. Absolvenții de liceu își adună cunoștințele căpătate pe parcursul anilor pentru a face față celei mai importante etape a parcursului educațional. Pe data de 3 iunie va începe sesiunea pentru examenul de BAC, iar elevii spun că se pregătesc intens și își fac griji de rezultatele pe care le vor obține.

Orele de meditații sunt la mare căutare. Profesorii spun că încearcă să lucreze productiv cu elevii pentru ca, în momentul în care vor intra în sala de examene, să fie încrezători, transmite Știri.md cu referire la jurnal.md.
„Acum în apropierea examenelor de Bacalaureat, elevii depun eforturi semnificative pentru a reuși să obțină notele dorite, bineînțeles au așteptări destul de mari, dar încercăm să gestionăm toate aceste provocări, totuși este un examen, este o provocare firească și o pregătire temeinică cumva scutește de o bună parte din emoțiile pe care le-ar putea avea”, a menționat Diana Mocanu, profesoară de istorie.
Ovidiu Artur, care instruiește elevii la matematică, spune că percepțiile elevilor în fața examenului sunt diferite.
„Legat de elevi, variază foarte mult, avem elevi care își doresc doar să dea BAC-ul, avem care tind la note mai mari ca nouă sau zece, respectiv și abordarea lor față de Bacalaureat diferă”, a precizat Ovidiu Artur, profesor de matematică.
Pe an ce trece, examenul devine mai complicat, afirmă profesorul.
„Am analizat bacalaureatele de anii trecuți și în ultimii ani de după pandemie se observă o tendință. În fiecare an, Bacalaureatul este tot mai greu și mai greu la matematică, cred că în acest an nu va fi mai greu decât cel de anul trecut”, a adăugat profesorul.
Elevii spun că se simt mai siguri în forțele proprii dacă fac ore suplimentare înainte de examene.
Psihologul Andrei Didenco are mai multe recomandări pentru elevi, iar cele mai importante țin de gestionarea emoțiilor.
„În primul rând, înainte de examen, ar fi bine să vorbim direct despre emoțiile pe care le simțim. Dacă nu vorbim despre emoții, noi suntem prizonierii emoțiilor pe care nu le-am spus, nu le-am recunoscut, nu le-am arătat. La examen, din cauză că se mai adaugă stresul obișnuit, pentru că ești în fața unui test, vin toate la pachet, respectiv din timp trebuie să vorbim cu părinții, cu colegii”, a explicat psihologul Andrei Didenco.
Examenul Național de Bacalaureat, sesiunea 2025, se va desfășura în perioada 3-20 iunie.