Absolvenții care vor lucra în domeniul culturii vor beneficia de indemnizații unice
Tinerii bibliotecari, muzeografi sau artiști, absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior și profesional-tehnic cu profil artistic, care vor alege să activeze în teritoriu conform repartizării, vor beneficia de o indemnizație unică de 90 și 120 de mii de lei, din 1 iulie 2024.
Regulamentul cu privire la modul de calcul, repartizare, utilizare și evidență a transferurilor cu destinație specială pentru susținerea tinerilor absolvenți din domeniul culturii a fost aprobat astăzi de Executiv, după ce, la finele anului trecut, aceste prevederi au fost incluse în Legea culturii, transmite Știri.md.
„Vrem, astfel, să creăm condiții pentru o distribuție geografică uniformă a personalului calificat atât în localitățile rurale din republica noastră, cât și în organizațiile de cultură raionale sau orășenești. Astfel, sectorul culturii va putea să răspundă de o manieră mai bună nevoilor locuitorilor din aceste regiuni”, a menționat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
Proiectul prevede reglementarea condițiilor de stabilire a modului de calcul, repartizare, utilizare și evidență a transferurilor cu destinație specială pentru susținerea tinerilor specialiști din domeniul culturii, care beneficiază în primii trei ani de activitate, din contul bugetului de stat, de indemnizație unică (în mărime de 120 sau 90 de mii de lei, în funcție de nivelul instituției absolvite) în trei rate egale: o jumătate din prima rată - după prima lună de activitate, iar a doua jumătate - la finele primului an de activitate, celelalte două - la finele fiecărui an de activitate.
În context, Ministerul Culturii își propune ca primii beneficiari ai indemnizației unice să fie absolvenții anului de studii 2023-2024, iar cheltuielile estimative pentru acordarea indemnizației pentru anul 2024 pentru tinerii specialiști constituie 1,3 milioane de lei.
Prevederile proiectului vor intra în vigoare începând cu 1 iulie 2024.
Datele statistice arată că în Republica Moldova funcționează 1.300 de biblioteci publice teritoriale, 1.194 de case de cultură și 132 de muzee. Majoritatea angajaților din aceste instituții au peste 55 de ani, iar ponderea celor cu studii superioare de profil este în descreștere continuă.