A revenit acasă din Rusia și și-a deschis o afacere: Povestea unui antreprenor
Nicolae Timco a revenit acasă după mulți ani peste hotare și, împreună cu doi prieteni, a deschis o fermă de iepuri în nordul țării, ajunsă una dintre cele mai mari din țara noastră. În cadrul unui podcast, fermierul povestește cum i-a venit ideea, ce investiții a făcut, dar și explică de ce consideră că UE este unica cale pe care ar trebui să meargă Republica Moldova.

Nicolae Timco povestește că la începutul anilor 2000 a fost nevoit să plece peste hotare. Destinația aleasă a fost Rusia, întrucât avea rude acolo, transmite Știri.md.
„Eu am ales Rusia, pentru că erau și rudele soției. Prin 2009, atunci când a avut loc „revoluția” din aprilie, la una dintre întâlnirile cu prietenii, a apărut ideea să facem un business. (...) Ideea a apărut de la prietenii mei, unul a fost în Italia, altul în Spania. Ni s-a părut că va fi ușor, întrucât pe atunci nu era nicio fermă de iepuri de tip industrial. Foarte greu am început să activăm. Abia prin 2014 am terminat reparația, am adus utilajul etc. Ne-am pornit și noi ca toți fără un business-plan. Ne părea că cu 50.000 de euro vom face totul ca la carte”, spune Nicolae Timco.
Cu greu, dar afacerea s-a pus pe roate. Astfel, pe parcursul anilor, businessul s-a extins. „Actualmente noi suntem practic pe tot lanțul: de la agricultură, creștem cereale, lucernă, preparăm nutrețurile, creștem animalele, le abatorizăm și le distribuim în rețelele din țară”, explică antreprenorul.
Nicolae Timco spune că, la început, investițiile au fost de peste 100.000 de euro, apelând și la credite.
„Inițial investiția a fost personală, din ce am strâns din diasporă. Peste 100-150.000 de euro. Băncile, dacă tu nu ai o istorie creditară sau dacă nu ai ce pune în gaj, nu îți vor da credite. (...) Agricultura nu e businessul ăla care să fie sustenabil pentru credite cu procente înalte. Profitabilitatea în agricultură e maximum 10%, în cel mai bun caz. Primele credite le-am accesat prin 2016. Una din condițiile băncii a fost să ne punem în gaj și imobilele personale, ca ei să fie siguri că noi vom întoarce banii.
Am avut și granturi. Și mici de tot, dar mulțumesc și de cât a fost. De 1.000 de euro pentru procurarea semințelor de lucernă, un grant din partea Uniunii Europene. După asta a fost un grant mai mare pentru construcția frigiderului, utilaje, construcție, am pus și o stație de epurare a apelor menajere. Am beneficiat de un grant de circa 40.000 de euro de la Guvernul Poloniei. Ultimele granturi au fost de la Banca Europeană, de la BERD. Pentru a primi granturi trebuie să știi programele care sunt în țară. Este de făcut un pachet de documente, ei îți spun cerințele, tu iei actele și le completezi”, explică antreprenorul.
Munca și investițiile au dat roade. Astfel, în 2023, afacerea fermierului a produs 100 de tone de carne de iepure, iar vânzările au depășit 10 milioane de lei.
Actualmente, fermierul nu exportă carne în Uniunea Europeană și spune că nu este o soluție pentru ei.
„La noi abia s-a permis pentru pui. Doar o companie. Este și permisul la ouă. Cum merge procedura?! Mai întâi se permite țării să exporte în UE și este o procedură destul de lungă, să ai laboratoare, condiții... Apoi se listează companiile în parte. Vin companii din Europa și văd dacă sunt întrunite condițiile. Pe lângă asta, merge și negocierea cotelor de export. (...) Rămâne un vis neîmplinit până nu vom deveni membri UE cu drepturi depline”, spune Nicolae Timco.
În cadrul podcastului, antreprenorul susține că unicul parcurs al țării este în Uniunea Europeană.
„Ceea ce nu înțelege populația noastră e că noi alt parcurs nu putem avea. Republica Moldova ca stat, eu personal, este falimentar. Noi anual cheltuim mai mult decât producem, ne ținem pe ajutoare. La noi fondul de pensii are un minus enorm, angajații din țară nu pot întreține pensionarii. Fără fonduri europene noi nu vom putea trăi. Și dacă este cineva care este de acord să-ți întrețină pensionarii, ce mai cauți? Europenii sunt gata să-ți dea bani să te ajute, dar tu iei banii și îi scuipi în față, trebuie să avem un pic de simț”, consideră Nicolae Timco.
Acesta îndeamnă cetățenii să participe la alegerile prezidențiale din toamnă, dar și la cele parlamentare din 2025, și să voteze pentru forțele proeuropene.
„Îi îndemn în primul rând să voteze forțe proeuropene, real proeuropene. Atunci țara asta va avea viitor, se va putea de venit și de investit. Noi mai întâi trebuie să ne alegem vectorul de dezvoltare, pentru mine e Europa.
Eu pot desena un scenariu sumbru dacă nu vom adera. În primul rând, dacă europenii vor încheia finanțările, nu veți avea pensii deloc, nu veți avea infrastructură deloc. Trebuie să înțelegem că asta e situația, nici eu nu vreau să umblu cu mâna să cer cuiva, dar noi am ajuns în situația că nu avem bani să ne menținem statul.
Ce beneficii vom avea?! Desigur că nu vom avea salarii foarte înalte. Salariul este înalt atunci când angajatul produce o marfă cu valoare adăugată înaltă. Eu nu pot da 2.000 de euro fiecărui angajat pentru că eu nu am atâta profitabilitate din produs. Dar treptat salariile se majorează. Plus la asta, infrastructură, piață de desfacere. Tu te poți dezvolta atunci când ai o piață de desfacere. Nu au nevoie europenii de noi ca piață de desfacere, noi avem nevoie de ei”, explică Nicolae Timco.
„Odată și odată trebuie să începem să schimbăm ceva în țară. Eu vreau ca copiii și nepoții mei să trăiască în țara asta”, susține antreprenorul.