A început admiterea la colegiile şi universitățile din Republica Moldova
Ieri, 21 iulie, a început admiterea la colegiile şi universitățile din Republica Moldova, iar absolvenții care au promovat examenele s-au grăbit să depună actele. De anul trecut candidaţii se pot înscrie şi online, pe platforma eadmitere.gov.md, creată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Totuşi, multi dintre ei au ales să meargă la sediile instituțiilor de învățământ pentru a-şi depune dosarele, variantă pe care au considerat-o mai sigură.

Încă de la primele ore ale dimineții, absolvenţii de gimnaziu s-au aşezat la cozi să-şi depună dosarele de înscriere la colegiile din Chişinău. Ei au aşteptat chiar şi două ore, transmite Știri.md, cu referire la tvrmoldova.md.
„Aştept de două ore şi am venit fizic deoarece am crezut că nu va fi rândul aşa de mare şi voi intra mai rapid. Mi se pare mai uşor aici şi îmi pare un colegiu foarte bun”;
„Mai multă informație o să primim de aici, de la instituție. Să facem cunoştinţă cu instituţia, să vedem exact care sunt prețurile, ce facultate au, ce perspectivă va avea facultatea dată şi de asta am vrut să venim fizic aici”, spun viitorii studenți.
„Astăzi, 21 iulie este prima zi în care a demarat procesul de admitere în instituțiile de învăţământ profesional tehnic. Începând de astăzi până pe data de 10 august absolvenţii îşi pot depune dosarele pentru a fi admişi la una dintre instituţiile de învăţământ profesional tehnic. Noi planificăm să avem o admitere de 595 de locuri, dintre care 60 sunt la buget, iar restul sunt la contract”, Cristina Budurin-Furculiță, director, Colegiul Naţional de Comerţ, ASEM.
Instituțiile de învăţământ superior din Republica Moldova şi-au deschis şi ele porţile pentru viitorii studenţi. Universitatea de Stat din Moldova are peste două mii de locuri cu finanţare de la bugetul de stat. În plus, oferă şi noi forme de studii, precum şase programe de învăţământ dual sau cursuri la distanţă.
„Am ales să vin să mă înscriu fizic datorită faptului că am mai multă încredere în depunerea actelor fizic decât online. Mi-aş dori să aleg două facultăţi momentan, psihologie şi jurnalism”;
„Am crezut că o să fie mult mai greu, dar cu semnătura electronică este foarte uşor. Eu doar accesez stick-ul şi deodată mi se deblochează site-ul şi pot să accesez. Eu vreau să învăţ la matematică şi informatică şi am ales această universitate pentru că am înţeles că aici se fac studii, că este destul de complex şi bun”, spun tinerii.
„Tocmai pentru a asigura necesităţile candidaţilor am deschis mai multe săli în care aceştia se pot înregistra nemijlocit aici, în cadrul instituției. Operatorii din serviciul tehnic le oferă tot suportul de care au nevoie. Indiferent de situaţia fiecărui candidat, fie că are semnătură electronică, fie că nu are semnătură electronică, aici, în cadrul instituţiei i se va oferi tot suportul necesar”, Victoria Bulicanu, decan, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării.
În acest an, tinerii absolvenți ai clasei a IX-a vor avea la dispoziție peste 20.000 de locuri în școli profesionale, colegii și centre de excelență de la 81 de instituții de învățământ profesional tehnic.
„12.297 sunt locuri bugetare, iar 8.171 de locuri sunt locuri cu taxă. În anul 2025 scoatem în concurs 2.134 de asemenea oportunități, unde elevii vor avea ocazia să deprindă competențe solicitate pe piaţa muncii, învățând în paralel şi în instituția de învățământ, dar și direct de la angajator”, Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării.
În Republica Moldova, înscrierea la universităţi pentru anul 2025-2026 se desfășoară în perioada 21-27 iulie. Rezultatele intermediare vor fi anunțate pe 5 august, iar candidații admiși trebuie să depună actele originale în perioada 6-10 august. O a doua etapă de admitere va fi organizată până la finalul lunii august pentru locurile rămase libere.