A fost plăcut sejurul medicilor români? Cum a răspuns ministra Sănătății
„E regretabil că șapte membri ai echipei medicale din România, ajunși în R. Moldova pentru a lupta cot la cot cu medicii noștri contra COVID-19, s-au infectat cu acest tip de infecție".

Așa afirmă ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, însă subliniază că mediul de lucru „este riscant”. Acesta este răspunsul la întrebarea Agora, în timpul conferinței de presă a Ministerului Sănătății, transmite Știri.md.
Mai exact, Agora a citat-o pe Dumbrăveanu la adresarea întrebării: dacă a fost plăcut „sejurul” medicilor.
„Eu cred că n-am să mă pronunț după nota pe care o dați dumneavoastră, ci după nota pe care o dau specialiștii”, a spus ministra.
„Infecția nu alege după naționalitate, statut, bunăstare. Ea e acolo unde sunt precondiții. Mediul în care activează medicii e cu un risc înalt de infectare.
Atât medicii din RM cât și medicii din România utilizează echipamente de protecție. Ei erau dotați, au beneficiat de instruire, dar clar că riscurile sunt și sunt mari.
E regretabil, vă spun cu toată sinceritatea, că colegii noștri care au venit în ajutorul nostru s-au infectat. Regretăm și suntem solidari cu ei”, a răspuns șefa de la Sănătate.
Dumbrăveanu l-a rugat și pe șeful de la Institutul de Medicină Urgentă, Mihail Ciocanu, să se pronunțe pe marginea cazului.
„Acest caz poate fi clarificat doar după o anchetă epidemiologică foarte riguroasă. În primul rând, din acei doctori care au lucrat la noi la Terapie Intensivă și Reanimare COVID, niciunul nu a fost contaminat. Primul caz depistat e o persoană care nu a lucrat în interiorul secțiilor COVID.
El a avut funcții de coordonare dintre toate echipele. Evident, contactul lui cu persoane purtătoare, asimptomatice, probabil asta a și fost sursa de infectare.
Doar o anchetă poate spune care a fost sursa de infectare. Suntem și noi dezamăgiți că o bună parte din colaboratorii medicali din România s-a contaminat.
Dar asta e riscul pe care și-l asumă orice lucrător medical. De exemplu, noi la IMU avem 2.800 de angajați. Dintre ei, 112 angajați au fost testați pozitiv.
În secțiile care se ocupă de cei gravi și foarte gravi, doar două persoane s-au contaminat”, a opinat Ciocanu.
Amintim că șapte persoane din echipa română care a fost în misiune în R. Moldova s-au infectat cu COVID-19. Patru sunt cadre medicale (trei medici și o asistentă medicală).
Ei fac parte dintr-o echipă care a venit într-o misiune de două săptămâni în Republica Moldova pe 30 aprilie, pentru a da o mână de ajutor în lupta cu noul coronavirus. O parte din ei au plecat la Bălți și Cahul, iar alții au rămas la Chișinău.