main logo
637

7.000 de ani sub vin: R. Moldova își explorează originile viticulturii

Cercetările arheologice și botanice indică faptul că vița-de-vie sălbatică (Vitis sylvestris) a existat pe teritoriul actual al Republicii Moldova încă din epoca Miocenului, o epocă geologică care a început acum aproximativ 23 de milioane de ani și s-a încheiat în urmă cu 5,3 milioane de ani.

7.000 de ani sub vin: R. Moldova își explorează originile viticulturiiImagine simbol

Printre cele mai relevante dovezi se numără descoperirea unei frunze fosilizate de Vitis teutonica lângă localitatea Naslavcea din nordul țării, dar și prezența actuală a viței sălbatice de-a lungul râurilor Prut și Nistru. Informația se regăsește într-un proiect care reconstituie originile viticulturii în spațiul Europei Centrale și de Est, cu accent pe teritoriul actual al Republicii Moldova, transmite Știri.md, cu referire la ipn.md.

Este vorba de proiectului științific și cultural „7000 de ani sub vin”, prezentat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare în cadrul unei ședințe la care au participat reprezentanți ai mediului academic, cultural și din sectorul vitivinicol.

Potrivit MAIA, un rol esențial în dezvoltarea timpurie a viticulturii l-a avut civilizația Cucuteni–Trypillia, una dintre cele mai vechi culturi europene, care a populat această regiune acum aproximativ 7.000 de ani. Situri arheologice de la Ruseștii Noi, Săcăreuca și Vărvăreuca-VIII au scos la iveală semințe de struguri și alte urme arheobotanice care atestă practicarea viticulturii încă din acea perioadă.

Un simbol aparte al patrimoniului viticol este o frunză de viță-de-vie imprimată într-un fragment de lut, descoperită la Brânzeni, având o vechime de aproximativ 6.500 de ani. Specialiștii consideră că este vorba de o posibilă emblemă timpurie a tradiției vinului în spațiul moldovenesc.

Proiectul are și o componentă inovatoare: producerea experimentală a unui vin din viță-de-vie sălbatică, recoltată din zonele împădurite de pe malul Prutului. Vinul a fost obținut în condiții controlate la Crama Mircești, în colaborare cu Universitatea Tehnică a Moldovei, și documentat științific. Inițiativa oferă noi direcții de cercetare pentru adaptarea viticulturii la schimbările climatice.

Fiind ancorat într-un patrimoniu comun al Europei de Sud-Est, proiectul „7.000 de ani sub vin” deschide și perspective de colaborare internațională, în special cu institute de cercetare din România și Ucraina, țări care împărtășesc moștenirea civilizației Cucuteni–Trypillia.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării