main logo
358

300 de femei din R. Moldova mor anual din cauza cancerului de col uterin

Specialiștii în imunizare îndeamnă părinții să prevină apariția cancerului de col uterin și să-și vaccineze fetițele împotriva virusului Papiloma uman. Potrivit medicilor epidemiologi, din cauza acestui virus, anual, în Republica Moldova mor în jur de 300 de femei.

300 de femei din R. Moldova mor anual din cauza cancerului de col uterin

În emisiunea aLIVE din 29 aprilie, medicul ginecolog-obstetrician Diana Văluță a vorbit despre riscurile infectării cu HPV, simptome și importanța vaccinării atât pentru femei cât și pentru bărbați.

Ce este virusul papiloma uman și ce pericol reprezintă pentru organism? 

Virusul papiloma uman sau HPV reprezintă o infecție virală care determină leziuni ale pielii sau mucoaselor din diferite părți ale organismului uman. Există peste 200 de forme ale virusului HPV identificate până în prezent, iar infecția cu cel puțin un tip de HPV este foarte frecventă. Se consideră ca aproximativ 99% dintre cazurile de cancer de col uterin se datorează infecției cu HPV.

Care sunt primele simptome care ar trăda infecția cu HPV?

Diana Văluță spune că ”HPV este un virus - enigmă.” Aceste nu dă semne de boală, care ar putea fi identificate de sine stătător de către o femeie: nu dă dureri, nu schimbă cantitatea sau aspectul scurgerilor vaginale, nu provoacă infertilitate. Virusul poate fi identificat doar prin examen ginecologic, doar prin teste specifice. De aceea, medicii recomandă și insistă ca femeile să nu aștepte vreun simptom pentru recurge la un control de rutină. 

Ce înseamnă vaccinul anti-HPV și cât de răspândit este în R. Moldova?

Studiile demonstrează că aproape 100% din persoanele imunizate cu vaccinul anti-HPV produc o cantitate suficientă de anticorpi pentru a proteja persoana împotriva tipurilor de HPV pe care le vizează vaccinul. Vaccinurile anti HPV sunt implementate în 86 țări ale lumii și în 37 din 53 state din Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății. 

Conform medicului ginecolog-obstetrician Diana Văluță, primele tentative de implementare a vaccinului anti-HPV în Calendarul Național de Imunizare, au fost făcute în Moldova încă din anul 2011, iar din 2017 a fost introdusă obligativitatea vaccinării pentru fetele cu vârsta de 10 ani ( poate fi administrat de la 9 ani) pentru a le proteja de riscul apariției cancerului de col uterin pe tot parcursul vieții. Vaccinul poate fi administrat până la 26 ani, băieții și bărbații fiind și ei eligibili pentru vaccinare.  

Mai multe despre acest subiect aflați urmărind aLIVE - emisiune online realizată de popularul forum pentru femei Mama.md și organizația obștească Forum.md. Proiectul a fost implementat cu sprijinul UNICEF Moldova, cu suportul financiar USAID și UKA id.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării