main logo
1095

27 de scrisori de la Bolea. Moldova cere ajutorul UE pentru agricultori

27 de scrisori oficiale, adresate celor 27 de miniștri ai Agriculturii din Uniunea Europeană, SUA, Canada, Japonia și Norvegia, prin care Moldova solicită sprijin pentru instituirea unui Fond de Dezvoltare și Solidaritate pentru agricultura moldovenească, au fost semnate de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

27 de scrisori de la Bolea. Moldova cere ajutorul UE pentru agricultoriImagine simbol

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, inițiativa Fondului a fost discutată ulterior și la întrevederea ministrului Bolea cu comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Este o „reacție la provocările tot mai acute cu care se confruntă fermierii din Moldova, afectați de seceta severă și schimbările climatice din ultimii ani”, precizează MAIA.

Fondul de Dezvoltare și Solidaritate își propune să-i ajute financiar pe agricultori, să contribuie la modernizarea infrastructurii agricole, promovarea inovațiilor tehnologice și creșterea rezilienței la condițiile climatice extreme, care afectează productivitatea și stabilitatea agriculturii din țară.

În cadrul declarației făcute la Bruxelles, ministrul moldovean Vladimir Bolea a subliniat importanța unei susțineri coordonate din partea țărilor membre ale UE, pentru ca sectorul agricol din R. Moldova să progreseze și să contribuie la stabilitatea economică a regiunii. Demnitarul a evidențiat că acest fond ar reprezenta nu doar un sprijin economic, ci și un gest de solidaritate și parteneriat între Uniunea Europeană și R. Moldova.

„Am făcut un pas important astăzi, adresându-mă omologilor noștri europeni, partenerilor de dezvoltare. Este esențial să avem susținerea colegilor din UE, SUA, Japonia, Canada, Norvegia, în consolidarea sectorului agricol din Republica Moldova, care este unul dintre pilonii principali ai economiei noastre. Crearea acestui fond ar permite agricultorilor noștri să se adapteze mai ușor la noile provocări și să asigure dezvoltarea durabilă a sectorului”, a declarat Bolea.

Săptămâna trecută, agricultorii au protestat în regiuni și în fața Președinției, cerând șefului statului să trimită Parlamentului pentru revizuire Legea cu privire la măsurile de sprijin acordat fermierilor, după seceta din acest an. Documentul a fost votat pe data de 13 septembrie. Potrivit agricultorilor, deputații nu au luat în considerare propunerile înaintate de Asociația „Forța Fermierilor”. Totodată, ei au refuzat să participe la ședința Consiliului Economic de pe lângă minister, „atât timp cât Vladimir Bolea este ministru”.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării