172 de ani de la nașterea lui Eminescu: Ce știu bălțenii despre poet
A îmbinat natura cu iubirea și sentimentele sale, a cucerit cititorii prin mii de versuri, iar, adesea, este comparat cu William Shakespeare.

Vorbim despre marele poet Mihai Eminescu, supranumit Luceafărul poeziei românești. La 172 de ani de la nașterea sa, încă îi recităm poeziile. Puțini sunt cei care nu știu măcar un vers din creația poetului, transmite Știri.md cu referire la nordnews.md.
„Un scriitor”, spune o tânără.
„El nu e de-al nostru, nu e moldovan, e român”, afirmă un bărbat.
Bărbat: „Poet moldovean, român, cine și cum vrea.”
Reporteră: „Poate știți vreun vers din poeziile lui?”
Bărbat: „Nu.”
Reporteră: „Somnoroase…”
Femeie: „Păsărele, da. Pe la cuiburi se adună.”
„Din rude mari împărătești.”
„O prea frumoasă fată.”
„A fost un poet din țara noastră, foarte renumit.”
„Poet. Compunea poezii foarte bune.”
„Din umbra falnicelor bolţi
Ea pasul şi-l îndreaptă
Lângă fereastră, unde-n colt
Luceafărul aşteaptă.”
„Știu că o să fie acum ziua lui de naștere, în data de 15 ianuarie.”
„Mi se pare că în anul 1800 și ceva”, spun oamenii.
Reporteră: „Iubirea vieții lui cine a fost? Veronica…”
Femeie: „Veronica, da, corect. Micle, dacă nu greșesc.”
„Veronica Micle. Prietenul cel mai bun? Ion Creangă.”
„Ce te legeni, codrule,
Fără ploaie, fără vânt,
Cu crengile la pământ?”, spun oamenii.
Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani. Și-a petrecut copilăria la Ipotești. În anul 1866, Eminescu publica prima sa poezie „La mormântul lui Aron Pumnul”. Mai multe despre Eminescu știu elevii liceului din Bălți care îi poartă numele.
„România are o sută de poeți mari. Zece poeți foarte mari și un singur Eminescu.
Oare te pierdui
Pe acest pământ,
Fără ca să-mi spui
Un cuvânt?
El este o dovadă vie că în lume există dragoste, există fericire, bucurie. Și de fiecare dată când îi citesc operele, nu știu, simt un tremur. Sunt niște emoții de nedescris. A proiectat mari depărtări, de nepătruns”, spune Maria-Mihaela Arhip, elevă.
„Este un poet cu adevărat unic și revelator”, spune Sergiu Livința.
„În sufletele poporului român acest nume va rămâne o piesă remarcabilă, importantă și de neuitat”, susține Dimitrie-Matei Răzmăriță.
„Un Luceafăr. Un fel de cel mai mare, marele dintre mari”, spune Timur Paravin.
Poezia „Luceafărul” de Mihai Eminescu a fost desemnată în 2009 de către Academia Recordurilor Mondiale cel mai lung poem de dragoste din lume.
„În primul rând, a intrat în concurență, în concurs cu el însuși. A fost atras și de fizică, și de astronomie, și, la un moment potrivit, a devenit și gazetarul de temut. S-a depășit în tot ce a făcut”, susține Lilia Cecan, profesoară de limbă și literatură română.
Scriitorul Anatol Moraru îl compară pe Eminescu cu Shakespeare.
„Eminescu a fost un prim semnal că literatura română, cultura română este de bună calitate, capabilă să genereze texte mari. A putut să anticipeze vremea în care a trăit, să se smulgă de acolo, din acele luturi, să urce și să rămână acolo, aidoma… nu degeaba este comparat cu un Luceafăr. A trecut acest examen foarte teribil al timpului, al lui Cronos”, spune Anatol Moraru, scriitor și lector superior la Catedra de literatură română și universală.
Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român, considerat drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. S-a stins din viață la vârsta de doar 39 de ani, fiind înmormântat la București.