main logo
448

16 ONG-uri cer numirea judecătorilor constituționali pe bază de merite

Mai multe ONG-uri își declară profunda îngrijorare în legătură cu modul total netransparent, potrivit lor, de numire a ultimilor trei judecători la Curtea Constituțională, de către Consiliul Superior al Magistraturii, Guvern și Parlament.

16 ONG-uri cer numirea judecătorilor constituționali pe bază de merite16 ONG-uri cer numirea judecătorilor constituționali pe bază de merite

Semnatarii – 16 ONG-uri – solicită instituțiilor respective să elaboreze proceduri de numire a judecătorilor la Curtea Constituțională care să fie transparente și să asigure numirea judecătorilor constituționali pe bază de merite, transmite Știri.md cu referire la IPN.

În apelul ONG-urilor se menționează că, timp de trei zile, doi judecători din cei șase ai Curții Constituționale, Igor Dolea și Victor Popa, și-au prezentat subit și pe ascuns cererile de demisie, chiar dacă mai aveau timp pentru exercitarea mandatului. În paralel, timp de patru zile, între 11 și 14 decembrie, au fost numiți trei judecători noi la Curtea Constituțională.

Corneliu Gurin, Artur Reșetnicov și Raisa Apolschii au fost numiți în funcția de judecători constituționali pe un mandat de șase ani într-o grabă fără precedent și fără a respecta vreo procedură de numire. Nu a existat nicio explicație a vacanței de aproape nouă luni a unei funcții la Curtea Constituțională și numirea de către Guvern, fără vreun concurs, a lui Artur Reșetnicov. Demisia judecătorilor Igor Dolea și Victor Popa, urmate de numirea imediată, peste noapte, a lui Corneliu Gurin de către CSM, precum și numirea neașteptată a Raisei Apolschii de către Parlament, la fel ridică suspiciuni cu privire la posibile interese ascunse în spatele acestor numiri.

Potrivit declarației, nici CSM, nici Guvernul nu au explicat de ce au deviat de la practica stabilită din 2013, de selectare a judecătorilor constituționali prin concurs public. Chiar dacă cineva ar putea pretinde că graba este determinată de ultima ședință a Parlamentului, planificată pentru 14 decembrie, pentru a oferi posibilitatea judecătorilor numiți să depună jurământul în fața Parlamentului, acest argument nu este valabil. La 12 decembrie, a intrat în vigoarea modificarea articolului cu privire la Curtea Constituțională, care prevede că, în cazul imposibilității judecătorului constituțional de a depune jurământul în fața Parlamentului, Preşedintelui Republicii Moldova şi Consiliului Superior al Magistraturii, acesta îl va depune în fața plenului Curții Constituționale.

În declarație se mai spune că cele trei candidaturi alese în funcțiile de judecători constituționali trezesc dubii rezonabile privind afilierea politică a acestora. Corneliu Gurin a fost procuror general între 2013-2016. Conform anexelor secrete ale Alianței pentru Integrare Europeană AIE2 din 2010, Procuratura Generală în acea perioadă era „atribuită” Partidului Democrat, ceea ce denotă o afiliere a lui Corneliu Gurin cu Partidul Democrat. Artur Reșetnicov era șeful Serviciului de Informație și Securitate în aprilie 2009, când a avut loc una din cele mai mari tragedii de la independența Moldove, ce a implicat decese și maltratări în masă a tinerilor, evenimente neelucidate nici până azi. Acesta, fost membru al Partidului Comuniștilor aducea critici dure Partidului Democrat, iar apoi destul de subit a devenit membru al Partidului Democrat. Ca și Artur Reșetnicov, Raisa Apolschii este membră a Partidului Democrat. Organizațiile semnatare consideră că demisiile consecutive și subite, înainte de termen, dar și numirea în grabă, pe ascuns și pe criterii politice denotă ignorarea importanței acestei instituții și subminează și mai mult încrederea publică în independența Înaltei Curți.

Declarația a fost semnată de: Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Fundația Est-Europeană (EEF), Institutul de Politici Publice (IPP), CPR-Moldova, Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), Transparency-International Moldova, Asociația Promo-LEX, Comunitatea WatchDog.md, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS), Asociația Presei Independente (API), Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJ), Amnesty International Moldova, IDIS „Viitorul”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării