15 focare de pestă porcină în Moldova: Peste 100 de animale, sacrificate
15 focare de pestă porcină africană au izbucnit în gospodării private din mai multe zone ale Republicii Moldova. Autoritățile sanitar-veterinare au intrat în alertă, în localitățile afectate au fost înființate filtre de dezinfecție și este interzis transportul animalelor vii sau a cărnii de porc fără autorizație. Peste o sută de animale au fost deja sacrificate.

Un focar de pestă porcină africană a fost depistat în localitatea Răzeni, raionul Ialoveni. Boala a apărut într-o gospodărie care creștea porci pentru propriul consum. Așa cum prevăd normele sanitar-veterinare, satele aflate pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului sunt acum în zona de risc, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.
„Se închid toate drumurile din sat și rămân doar două drumuri principale de intrare și ieșire. O să fie verificat transportul pentru a nu se transporta animale vii sau carcase de carne fără certificate de proveniență”, a menționat șeful Secției Sănătate și Bunăstarea Animalelor, Ialoveni, Petru Rusanovschi.
Specialiștii merg din casă în casă pentru a lua în evidență toate animalele crescute de localnici.
„Animalele trebuie să fie înregistrate în registrul animalelor pentru ca proprietarii să poată primi despăgubiri în cazul apariției unor boli epizootice. Din păcate, această gospodărie nu va primi despăgubiri deoarece animalele nu erau înregistrate. În această localitate sunt înregistrate 350 de exploatații nonprofesionale”, a mai menționat Petru Rusanovschi.
Pe parcursul celor 60 de zile de carantină sanitar-veterinară, oamenii sunt îndemnați să nu vândă și să nu cumpere carne din locuri neautorizate.
„Distribuim pliante cu informații despre pesta porcină. Suntem împărțiți în patru echipe care acoperă raionul Criuleni, Dubăsari, Strășeni, Ialoveni și Chișinău. Mergem din casă în casă cu harta și informăm oamenii”, a spus asistenta de veterinar, Victoria Racu.
„Știm că nu trebuie să folosim carnea de porc din locuri neautorizate. De aceea, nu cumpărăm. În sat se vinde carne de porc sâmbăta, dar noi nu cumpărăm de aici.”
„Știu că dacă porcii se îmbolnăvesc, nu trebuie să-i tai și să-i folosești. Dacă mănânci din carnea lor, te poți îmbolnăvi. Acum nu avem porci bolnavi. Frații mei știu despre asta.”
„Știu că e periculoasă, dar în mahala noastră nimeni nu ține porci și nici nu ieșim prea des.”
Acum sunt în atenția autorităților sanitar-veterinare 15 focare de pestă porcină africană, izbucnite în mai multe raioane din țară, toate în gospodării private unde animalele erau crescute pentru consumul propriu.
„Cea mai complexă situație rămâne în raionul Criuleni, în localitatea Cimișeni, unde sunt amplasate ferme comerciale care cresc porci, inclusiv două dintre acestea sunt în zonele de restricții”, a declarat directorul adjunct al ANSA, Alexandru Manciu.
Oamenii mai sunt sfătuiți să nu aducă produse de origine animală din străinătate, cum ar fi salamuri, diverse tipuri de carne preparată sau lactate, pentru că acestea pot răspândi pesta porcină africană, gripa aviară și alte boli. Astfel de alimente vor fi confiscate la frontieră, iar cei care le transportă riscă sancțiuni.