main logo
2389

109 MW capacitate de rețea, eliberată producătorilor de energie regenerabilă

Ministerul Energiei informează că peste 109 MW capacitate de rețea a fost eliberată pentru potențialii producători de energie regenerabilă care vor să investească în Republica Moldova.

109 MW capacitate de rețea, eliberată producătorilor de energie verdeImagine simbol

Noile capacități libere vin ca urmare a introducerii de către Ministerul Energiei a unei garanții financiare pentru eliberarea avizelor de racordare la rețea pentru centralele electrice regenerabile de peste 200 kW. Inițiativa are ca scop responsabilizarea deținătorilor de avize de racordare, în contextul în care o parte din acestea au fost obținute cu scopuri speculative sau efectiv nevalorificate, blocând accesul la rețea pentru alți investitori, transmite Știri.md.

Potrivit autorităților, garanțiile financiare vor fi rambursate doar în cazul în care centrala electrică este pusă în funcțiune conform avizului. Iar în situația când centrala nu este dată în exploatare în termenele stabilite, garanția financiară va fi retinuta si utilizată de operatorul de sistem în scopul modernizării rețelelor de energie electrică. Sunt scutiți de depunerea garanției financiare titularii de avize care reprezintă comunități energetice sau au obținut statutul de producător eligibil la licitații, adică au aviz pentru construcția unui parc fotovoltaic cu capacitatea de 1 MW sau eolian de până la 4 MW, cu tarif fix pentru 15 ani.

„Până la intrarea în vigoare a modificărilor legislative, titularii avizelor care nu le-au valorificat la termen erau sancționați printr-o taxă care constituie între 50%-70% din cuantumul garanției financiare stabilită de ANRE, care se vira la bugetul de stat. După 30 iunie, sancțiunea constituie 1.000 lei/kW și se reține la operatori pentru dezvoltarea rețelei”, au comunicat reprezentanții Ministerului Energiei.

Totodată, pentru companiile care au obținut avize anterior, a fost acordată o perioadă de tranziție, până la 30 iunie 2025, iar cei care au renunțat la avize sunt absolviți de amendă. Astfel, au fost returnate operatorilor de transport și distribuție a energiei electrice 30 de avize de racordare la rețea cu o capacitate totală de peste 109 MW. Dintre acestea, către Moldelectrica au fost returnate două avize cu o capacitate de 64,09 MW, către Premier Energy Distribution 16 avize în sumă de 36,6 MW și SA RED Nord - 12 avize în sumă de 8,55 MW.

„Prin introducerea garanțiilor financiare, vrem să responsabilizăm titularii avizelor de racordare și să ne asigurăm că sprijinim investitori serioși, care dispun de resursele necesare. Această măsură este esențială pentru deblocarea capacității rețelei, permițând implementarea rapidă și eficientă a proiectelor de energie verde în beneficiul întregii economii naționale”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu. 

Menționăm că până în luna februarie, operatorul sistemului de transport, Moldelectrica, a eliberat avize în sumă de aproximativ 1.500 MW pentru instalarea de capacități noi, în principal surse regenerabile de energie. Totuși, mai puțin de 10% din aceste avize de racordare sunt puse în exploatare anual. Totodată, de către ÎCS „Premier Energy Distribution” erau emise avize de racordare cu o putere sumară de 329 MW, iar de operatorul sistemului de distribuție SA „Rețelele Electrice de Distribuție Nord” - avize de racordare aferente 96,4 MW. 

Amintim că, în ultimii cinci ani, capacitățile de generare fotovoltaice și eoliene au crescut de opt ori, până la 689 MW în luna mai. Recent s-a încheiat prima licitație pentru instalarea parcurilor eoliene și fotovoltaice mari, cu o capacitate totală de 165 MW, iar în toamnă este preconizată o nouă rundă de licitații pentru construcția centralelor eoliene cu capacitatea estimată de până la 173 MW, ce va include pentru prima dată soluții de stocare cu o capacitate de cel puțin 22 MW.

Republica Moldova și-a setat ținta să atingă o cotă de 30% a energiei regenerabile în consumul de energie electrică și de 27% a energiei regenerabile în consumul final de energie către anul 2030. În anul 2024, cota energiei electrice regenerabile a fost de 16,7% și se estimează că în anul curent aceasta va crește până la 27%. 

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării