1 Mai, Ziua Muncii. Cât câștigă moldovenii
Salariul mediu al moldovenilor este de 16.100 de lei, valoare medie prognozată de Guvern pentru anul curent, în timp ce salariul minim este de 5.500 de lei. Acesta se aplică pentru un program complet de muncă de 169 de ore și echivalează cu 32,54 lei pe oră.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în ultimul trimestru al anului trecut, câștigul salarial mediu lunar brut a ajuns la 15.024 de lei, în creștere cu 12,1% față de aceeași perioadă a anului trecut. Inflația a redus din puterea de cumpărare, creșterea salarială reală fiind de 5,9%, transmite Știri.md cu referire la ipn.md.
Cei mai bine plătiți angajați sunt cei din domeniul informațiilor și comunicațiilor, cu un salariu mediu de peste 36.000 de lei. Urmează salariații din sectorul financiar, care câștigă în jur de 28.000 de lei, și angajații din energie, cu peste 24.000 de lei pe lună.
La polul opus se află angajații din turism și alimentație publică, care au primit sub 10.000 de lei lunar, dar și cei din agricultură și cultură, care ridicau la finele anului trecut puțin peste 10.000 de lei.
Diferențele dintre mediul urban și cel rural continuă să fie semnificative. Locuitorii orașelor au avut cu peste 2.500 de lei mai mult pe lună decât cei de la sate. În mediul urban, veniturile vin în principal din salarii, în timp ce în rural se bazează mai mult pe agricultură și bani trimiși de peste hotare.
Ziua de 1 Mai a fost instituită ca Zi Internațională a Muncii în anul 1889, de către Congresul Internaționalei Socialiste, în amintirea grevei generale din Chicago din 1886, în care mai mulți oameni și-au pierdut viața. Ca urmare a grevei, 35.000 de muncitori au câștigat dreptul la ziua de muncă de opt ore, fără reducerea salariului. În Republica Moldova și în alte peste 60 de state din lume, 1 Mai este considerată zi oficială de sărbătoare și este zi liberă.