Un nou jucător în războiul judiciar dintre miliardarul Stati și Kazahstan
Pe 18 decembrie 2020, Curtea Supremă a Țărilor de Jos a anulat decizia Curții de Apel din Amsterdam din 7 mai 2019 în litigiul dintre familia Stati și Kazahstan, cu privire la sechestrul pus pe pachetul de acțiuni al statului kazah în consorțiul internațional care dezvoltă câmpul petrolier Kashagan, deținut prin fondul suveran al Kazahstanului Samruk-Kazyna.

Instanța a trimis cazul înapoi la o instanță inferioară (Curtea de Apel de la Haga) pentru examinare ulterioară și a obligat pe Anatolie Stati și părțile să achite cheltuielile de judecată, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.
Sechestrul pe active de 5,2 miliarde nu a fost ridicat
Ministerul Justiției din Kazahstan a calificat decizia Curții ca pe una în favoarea sa și se declară "încrezător că Curtea de Apel de la Haga va declara sechestrul ilegal". Până atunci însă sechestrul pe aceste active este menţinut.
Amintim că pe 7 mai 2019, Curtea de Apel din Amsterdam din Olanda a decis să mențină decizia anterioară a Tribunalului Districtului Amsterdam prin care au fost înghețate active de circa 5,2 miliarde de dolari ale Kazahstanului, fiind vorba de cota statului kazah în consorțiul internațional care dezvoltă câmpul petrolier Kashagan, unul dintre cele mai mari din Marea Caspică.
Alți membri ai consorțiului includ giganții petrolieri Eni, Royal Dutch Shell, Total, ExxonMobil, China National Petroleum Corporation și Inpex.
Această poprire, evaluată la 5,2 miliarde dolari, rămâne ca garanție pentru plata peste 540 milioane dolari, despăgubiri proprietarilor și deținătorilor de obligațiuni ale companiei Tristan Oil, fondată de către Anatolie Stati şi prin care acesta deţinea active petroliere şi gaziere, ce au fost confiscate în 2010 de către Kazahstan.
Cine este noul jucător
Pe de altă parte un comunicat de presă al grupului supranumit Tristangate, arată că acest litigiu ce durează de un deceniu nu ar mai fi între Anatolie Stati şi Kazahstan, ci între un grup de investitori americani şi guvernul kazah.
Astfel în textul comunicatului nici nu este pomenit grupul Ascom, Anatolie sau Gabriel Stati, ci doar compania Argentem Creek Partners, cel mai mare deținător de obligațiuni ale Tristan Oil.
„Continuând să invoce motive false pentru a nu plăti, autoritățile kazahe duc o bătălie pe care au pierdut-o cu ani în urmă. Ne așteptăm ca autoritățile kazahe să plătească premiul cât mai curând posibil și să oprească litigiile diversioniste care afectează imaginea Kazahstanului ca destinație de investiții și, în acest proces, antagonizează investitorii străini. În calitate de investitori străini, solicităm conducerii Kazahstanului să intervină și să rezolve această dispută. Suntem pregătiți să lucrăm cu ei pentru a face acest lucru”, potrivit declaraţiei reprezentantului Argentem Creek Partners.
Argentem Creek Partners este o firmă de piață emergentă cu fonduri de 1,3 miliarde de dolari, specializată în creditarea corporativă, concentrată pe deservirea investitorilor instituționali.
Firma are sediul central în New York, cu birouri în Minneapolis și Londra și resurse suplimentare în Buenos Aires. Argentem Creek este condus de Daniel Chapman, CEO și CIO, un veteran de 29 de ani pe piață emergentă, care și-a petrecut cea mai mare parte a carierei la JP Morgan și Black River Asset Management.
În vara acestui an Argentem a finalizat o investiţie de circa 75 milioane dolari în GN Terminals din Odessa, care a permis unei corporaţii să preia 100% din unul dintre cele mai avansate puncte tehnologice de terminal-port de import-export din Ucraina.