main logo
628

Țurcanu: Dodon încearcă să tensioneze relațiile cu România

Președintele Igor Dodon ar încerca să tensioneze relațiile cu România, prin retragerea ambasadorului Republicii Moldova la București, Mihai Gribincea, atrage atenția vice-președintele Partidului Unității Naționale (PUN), Vlad Țurcanu.

Țurcanu: Dodon încearcă să tensioneze relațiile cu România

El a subliniat că diplomatul s-a bucurat, pe durata mandatului său, de respect la București, transmite Știri.md cu referire la radiochisinau.md.

Ordinul ce i-a venit de la Moscova este să provoace autoritățile române, să încerce să le dezechilibreze. Până în prezent nu i-a prea reușit, fiindu-i ignorate avansurile și tonul său insistent și dulceag. De această dată el crede că va fi oricum în câștig. 

Dacă Bucureștiul îi va accepta omul pe care-l va propune în locul lui Mihai Gribincea, va lua acest gest de bunăvoință drept unul de slăbiciune și-l va folosi pe plan intern împotriva contestatarilor săi. 

Dacă, însă, în trei luni de la depunerea solicitării de agerement nu va primi niciun semn de la MAE român, va folosi acest refuz tacit drept temei de a acuza statul român de ostilitate față de RM. Depinde, i-adevărat, și de candidatură”, se arată în mesajul publicat de Vlad Țurcanu pe pagina sa de Facebook.

El amintește și de faptul că fostul președinte, Vladimir Voronin, la expulzat pe ambasadorul României la Chișinău, în aprilie 2009.

S-a crezut și Voronin mare geostrateg, dar și-a rupt dinții în doar câteva luni după ce expulza, în aprilie 2009, ambasadorul român de la Chișinău. 

Toți aventurierii politici de asemenea factură, sulgarnici față de Moscova și „viteji” în raport cu România, sfârșesc după cum le e feleșagul: jalnic. 

Nu i-a mai rămas mult nici lui Dodon. Ce refuză el să înțeleagă e că prin asemenea mișcări nu face decât să grăbească apropierea dintre România și Republica Moldova”, a subliniat vice-președintele PUN.

Amintim că mai mulți șefi ai misiunilor diplomatice moldovenești au fost rechemați din funcție, printr-o decizie a Cabinetului de Miniștri. 

Din funcție a fost rechemat Ambasadorul R. Moldova la București,  Mihai Gribincea. De asemenea și ambasadorul R. Moldova în Cehia, Vitalie Rusu, din Austria, Victor Osipov, din Regatul Suediei, Veaceslav Dobândă, din China, Denis Jelimalai și ambasadorul R. Moldova în Bulgaria, Ștefan Gorda, vor reveni la Chișinău.

Pentru cei mai mulți dintre ambasadorii rechemați astăzi, a expirat mandatul, susține prim-ministrul Ion Chicu.

El însă a menționat că informații mai exacte despre fiecare diplomat în parte va oferi Ministerul de Externe. 

Totodată, potrivit premierului, unele dintre persoanele rechemate urmează a fi numite în funcții diplomatice în alte state.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării