main logo
514

Ședința CUC: La ce subiect nu s-a ajuns la consens

Condamnarea activităților unilaterale ale structurilor transnistrene care urmăresc să traseze o așa-numită „frontieră” în Zona de Securitate a fost subiectul principal în cadrul ședinței de lucru a Comisiei Unificate de Control din orașul Bender.

Ședința CUC: La ce subiect nu s-a ajuns la consensFoto: tvrmoldova.md

Astfel, potrivit informațiilor, doar luna ianuarie în perimetrul localităților Bender și Varnița, recunoscut drept raion cu regim sporit de securitate, au fost atestate 5 cazuri de instalare abuzivă a posturilor mobile de „grăniceri”, transmite Știri.md.  

Blocajul în deplasarea la fața locului a observatorilor militari și în discutarea încălcărilor este menținut de către exponenții părții transnistrene. 

De asemenea, în baza unei adresări colective a cetățenilor din satele Coșnița, Pârâta, Doroțcaia și Pohrebea, delegația Republicii Moldova a înaintat părților un demers ce vizează funcționarea posturilor Forțelor Mixte de Pacificare amplasate pe malurile râului Nistru lângă localitatea Vadul lui Vodă. 

S-a menționat că luarea unei decizii de reamplasare, reamenajare și de resubordonare a acestor posturi va eficientiza libera circulație a populației și va diminua riscul de escaladare a situației în sectorul centru al Zonei de Securitate. 

Nu s-a ajuns la o poziție comună nici în problema coordonării unor activități planificate de Agenția de Relații Funciare și Cadastru pentru crearea ortoimaginilor de teren care implică utilizarea unui aparat de zbor peste zona centrală a Republicii Moldova, inclusiv pe segmentul transnistrean. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării