main logo
2123

Sanatoriile din R. Moldova s-au redeschis după 5 luni de pauză

După cinci luni de pauză impusă de criza epidemiologică, sanatoriile din Republica Moldova s-au redeschis.

Sanatoriile din R. Moldova s-au redeschis după 5 luni de pauzăFoto: captură video

Acestea funcţioneză după noile reguli de prevenire a răspândirii infecţiei COVID-19, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md

Cei care vin la tratament şi recreee trebuie să păstreze distanţa socială, să facă triajul zilnic şi să poarte măşti de protecţie. Şi angajaţii au fost instruiţi şi sunt pregătiti să ofere condiţii de siguranţă.

Sanatoriul "Bucuria" din oraşul Vadu lui Vodă şi-a reluat activitatea pe 3 august. Înainte de redeschidere, o comisie a evaluat dacă se respectă condiţiile impuse de autorităţi. Medicul-şef spune că a fost schimbat tot programul de activitate. Din cele peste 240 de locuri, sunt utilizate doar 107.

Sergiu Costin, medic-şef, Sanatoriul "Bucuria": "Dacă cândva odăile odăile erau de două persoane, acum obligatoriu cazăm numai câte o persoană. Nu am scos mobilierul, dar se amenajează un pat rămâne neamenajat, iar lumea nu îl foloseşte".

Persoanele care vor să vină la sanatoria trebuie să prezinte un certificat de la medicul de familie. Testul COVID-19 nu este obligatoriu.

Sergiu Costin, medic-şef, Sanatoriul "Bucuria": "Condiţia obligatorie se internează în sanatoriu numai cu prezentarea fişei balniosanitoriale comptetată recent de medicul de familie, deorece toate informaţiile despre focare sunt transmise la medicii de familie".

Lilia Mălai, infirmieră: "Când vine pacientul la noi în staţiune noi măsurăm temperatura, pacientul dezinfectează mâinele, dooar după este primit la recepţie şi petrecut în camera de odihnă".

Sergiu Palionov este proferor la Universitate de Medicină. Împreună cu soţia sa, e de două săptămâni la sanatoriu. Chiar dacă numărul bolnavilor de Covid 19 este în creştere, profesorul spune că nu îi este frică de infecţie, pentru respectă toate măsurile de prevenţie.

Sergiu Palionov, profesor universitar: "Acesta este un sanatoriu tradiţional la care noi venim împreună cu soţia mea, care este balerină. Şi vreau să spun un secret că sanatoriul este la un nivel foarte înalt".

Turiştii păstrează distanţa social şi poartă măşti de protecţie în incinta sanatoriului.

"Sunt dezinfectaţi la toate etajele, în camere, se face curăţenie foarte bine. Sunt foarte responsabili de ceea ce fac. - Suntem câte doi la masă, se respectă regulile de siguranţă. La fiecare etaj este dezinfectant. Este la intrare. E bine. - Suntem satisfăcuţi".

Preţurile pentru odihnă şi refacere în sanatoriile din Republica Moldova sunt între 400 şi 700 de lei pe zi. Pe lângă procedurile medicale, clienţii au parte şi de un regim alimentar sănătos.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării