main logo
492

Pro Moldova a înregistrat un proiect privind testarea în masă a cetățenilor

Grupul parlamentar Pro Moldova a înregistrat astăzi un proiect pentru încurajarea testării în masă a oamenilor la coronavirus.

COVID-19: Pro Moldova a înregistrat un proiect privind testarea în masă

Proiectul prezentat de liderul partidului, Andrian Candu, presupune scutirea de plata impozitelor pentru angajatorii care își testează angajații la COVID, transmite Știri.md.

Candu a declarat că este vital necesară încurajarea oamenilor să efectueze teste pentru a nu permite răspândirea în masă a virusului. De asemenea, el a menționat că, în condițiile în care statul nu vrea să facă testări suficiente, iar situația legată de sănătatea publică este într-o degradare continuă din cauza inacțiunilor guvernării, această responsabilitate poate fi împărțită cu angajatorii, cu o condiție - cheltuielile respective să nu fie puse pe umerii agenților economici și instituțiilor bugetare.

Andrian Candu s-a referit și la costul mare al testării în Republica Moldova față de alte state din regiune, menționând că aceste plăți sunt deduse astăzi din viața și sănătatea oamenilor, iar responsabil de situație este guvernul amator al actualului președinte de țară. 

Proiectul mai stipulează că plățile făcute de angajator pentru testarea angajaților pentru identificarea virusului SARS-CoV-2 sunt scutite complet de impozit pe venit, la nivel de salariat și angajator, scutirea se aplică inclusiv și în privința contribuțiilor sociale și medicale.

De asemenea, prin prezentul proiect de lege, Guvernul va fi obligat să asigure rambursarea banilor achitați, de facto, de către salariați în contul impozitelor și contribuțiilor sociale și medicale până la intrarea în vigoare a prezentei legi. 

De menționat că, la această oră, Guvernul, în loc să sprijine angajatorii și salariații pentru a evita închiderea sau blocarea activităților, precum și păstrarea locurilor de muncă, îi pune în situația de a suporta cheltuieli adiționale, sub formă de impozite la bugetul de stat, pe lângă costul nemijlocit al testelor SARS-CoV-2.

Proiectul este actual în contextul redeschiderii școlilor și a grădinițelor, dar și a numărului mare zilnic de infectați, motiv din care Pro Moldova cere examinarea acestuia fără întârziere.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării