main logo
1155

PDM va gestiona o nouă linie de creditare pentru eficiența energetică

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) anunță că va acorda un împrumut de până la 30 milioane euro, Republicii Moldova, pentru un nou proiect de eficiență energetică a blocurilor locative.

PDM va gestiona o nouă linie de creditare pentru eficiența energeticăFoto: tcd.md

Costul total este de 72 milioane euro, iar în afară de BERD proiectul va fi cofinanțat de Banca Europeană de Investiții (BEI) cu un credit de 30 milioane euro, la care se adaugă o subvenție de investiții de aproximativ 12 milioane euro de la Platforma de investiții a vecinătății a UE (NIP), transmite Știri.md cu referire la mold-street.com

Economii de energie cuprinse între 40 și 50%

Potrivit BERD, creditul este destinat finanțării măsurilor de eficiență energetică, concentrându-se pe îmbunătățirile anvelopei clădirii, sistemelor de încălzire, sistemelor de ventilație și aer condiționat, iluminat și introducerea surselor de energie regenerabilă.

Prioritate se va acorda clădirilor publice, atât municipale, cât și de stat, în toată țara, ceea ce va avea ca rezultat beneficii semnificative pentru mediu prin economii de energie și reducerea emisiilor de carbon.

"Implementarea noilor tehnologii de înaltă calitate și eficiență energetică în clădiri se așteaptă să aibă un efect demonstrativ puternic, atât în cadrul organizațiilor private, cât și al celor publice.

Se estimează că prin intermediul proiectului se pot realiza economii de energie cuprinse între 40 și 50%", susţine creditorul.

Proiectul va fi implementat de Agenția pentru Eficiență Energetică din Moldova, subordonată Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI). În fruntea agenţiei se află persoane afiliate Partidului Democrat, inclusiv secretarul general al Tineretului Democrat din Moldova.

MoSEEF şi MoREEFF

Menţionăm că anterior, timp de 10 ani, BERD a mai finanţat două linii de creditare de circa 77 milioane euro pentru eficienţa energetică.

Linia de finanţare pentru eficienţă energetică în Moldova (MoSEEF) avea ca obiectiv creşterea eficienţei energetice prin implementarea tehnologiilor energo-eficiente în întreprinderile private.

În cadrul ei, în decurs de 10 ani, BERD a acordat un credit de 42 milioane euro, iar beneficiari au fost diverse companii, care astfel au reuşit să modernizeze instalaţiile de producţie şi să utilizeze energii renovabile.

În cadrul facilităţii de finanţare a Eficienţei Energetice în sectorul rezidenţial (MoREEFF) în perioada 2012-2017, a fost finanţată în special instalarea termopanelor în blocurile locative.

La fel, au fost alocate resurse prin intermediul băncilor locale pentru izolarea clădirilor, instalarea cazanelor eficiente pe biomasă, sistemelor solare de încălzire a apei etc.

Rezultatele implementării acestor proiecte sunt contradictorii şi criticate, în special în municipiul Chişinău, unde întreprinderile municipale au acumulat datorii de peste 10 milioane lei, rambursate acum din bugetul municipal.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării