Monumentul lui Kotovski, originar din Hâncești, a fost demontat la Odesa
În raionul raionul Cetatea Albă din regiunea Odessa satul Krutoearovka din comuna Starokazacie a fost demontat monumentul lui G.I Kotovski, potrivit presei din Ucraina, acesta nu este singurul monument.

În satul Ciabanca mai există un monument care urmează a fi distrus împreună cu mauzoleul lui Kotovschi din orașul Podolsk, a comentat Vadim Pozdneacov conducătorul asociației ,,Decomunizarea Ucrainei” pe o rețea de socializare, transmite Știri.md cu referire la hn24.net.
HN24 vă reamintește că Grigore Cotovschi a fost un conducător militar și activist politic comunist din Basarabia.
Presupus a fi originar din nobilimea poloneză, dar ucrainean dinspre mamă, s-a născut în orașul Hîncești (Gantceshty), în familia unui inginer mecanic.
În republica Moldova sunt două monumente ale lui G.I Kotovski în Hâncești și Chișinău.
În 1935 localitatea Bârzula, unde a murit, a fost redenumită în Kotovsk de autoritățile sovietice, in memoriam Kotovski. Tot aici i s-a ridicat un mausoleu distrus ulterior de trupele române în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Autoritățile comuniste i-au ridicat un monument ecvestru în Chișinău în anul 1954, plasat chiar în fața actualului Hotel Cosmos.
Orașul Hâncești între 1965 și 1990 s-a numit Kotovsk.
Satul Cotovscoe, Găgăuzia îi poartă numele.
În orașele Comrat, Tiraspol, Bender, Dubăsari și Dnestrovsc din Republica Moldova există străzi ce-i poartă numele.
Și în Chișinău până la începutul anilor 1990 o stradă i-a purtat numele, după care a fost redenumită în strada Vasile Alecsandri.
În Rusia, Ucraina, Belarus și Kazahstan mai multe localități și străzi îi poartă numele.
O organizație anarho-comunistă din România, care și-a desfășurat activitatea în București în perioada 1939 – 1941, i-a purtat numele: Haiducii lui Cotovschi.