main logo
600

Europarlamentarii critică modificările la Codul Electoral, inițiate de PSRM

Proiectul de lege privind modificarea Codului Electoral al Republicii Moldova, inițiat de PSRM, cuprinde o serie de propuneri care riscă să afecteze procesul electoral democratic.

Europarlamentarii critică modificările la Codul Electoral

Se arată într-o declarație semnată de președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul UE – Moldova, europarlamentarul Siegfried Mureșan, împreună cu președintele Delegației Parlamentului European la Adunarea Parlamentară Euronest, europarlamentarul Andrius Kubilius, și vicepreședintele Euronest, europarlamentarul Andrzej Halicki.

În opinia acestora, „cetățenii Republicii Moldova au nevoie de un Cod Electoral care să corespundă standardelor democratice, dar și angajamentelor asumate de către autorități în fața partenerilor internaționali, inclusiv Uniunea Europeană”, transmite Știri.md cu referire la Cotidianul.md.

„Proiectul de lege interzice sub orice formă implicarea organizațiilor non-comerciale în campania electorală. Deși acesta prevede interzicerea agitației electorale și de către biserici și culte religioase, aceste entități sunt avantajate în raport cu alte organizații ale societății civile cărora li s-a îngrădit orice implicare în campanie electorală, cum ar fi monitorizarea alegerilor, declarații publice privind neregulile detectate în timpul campaniei electorale etc.

Proiectul de lege propune reducerea timpului de vot cu 2 ore. Acest amendament pare să nu rezolve problemele constate la alegerile prezidențiale din 2016 în special în Diasporă. Mai mult decât atât, în contextul pandemiei de COVID-19, scopul principal al autorităților ar trebui să fie evitarea aglomerației în secțiile de votare, nu limitarea dreptului la vot prin reducerea timpului pus la dispoziția cetățenilor.

Proiectul de lege nu conține nicio dispoziție privind sancționarea transportului organizat al alegătorilor și mituirea acestora pentru a obține un rezultat în favoarea unui anumit candidat. Proiectul de lege extinde competențele Consiliului Audiovizualului care poate sancționa abuziv și în mod discreționar furnizorii de servicii media, inclusiv prin suspendarea licenței de radiodifuziune”, se arată în declarația europarlamentarilor.

Proiectul în cauză a fost retras de pe agenda Parlamentului după mai multe reproșuri venite din partea opoziției în legătură cu mai multe amendamente.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării