main logo
530

ANI: 5 aleși locali riscă să nu mai dețină mandate. Încălcările comise

Cinci aleși locali riscă să nu mai dețină mandate după ce au intrat în vizorul Autorității Naționale de Integritate (ANI).

ANI: 5 aleși locali riscă să nu mai dețină mandate. Încălcările comise

De exemplu, primarul satului Cunicea din raionul Florești a admis un conflict de interese cu soțul, pe care l-ar fi angajat la Casa de cultură din localitate și în privința căruia ar fi emis o serie de acte administrative/juridice, în perioada 2016-2019, transmite Știri.md.

Al doilea primar, cel al comunei Olișcani din raionul Șoldănești, a deținut simultan mandatul de primar și calitatea de asociat unic în cadrul unei intreprinderi individuale.

Totodată, un consilier în Consiliul raional Sângerei a exercitat concomitent mandatul de consilier sătesc și calitatea de director adjunct al unui gimnaziu din orașul Sângerei.

La fel, un consilier al comunei Baimaclia din raionul Cantemir a exercitat simultan mandatul de consilier sătesc și funcția de paznic al Primăriei Baimaclia.

Și cea de-a cincea persoană, Svetlana Pesecinic, o ex-consilieră din comuna Malinovscoe, raionul Râșcani, în calitate de consilier local, în cea de președinte al consiliului, fiind simultan și angajată în funcția de contabilă-șef în cadrul unei întreprinderi individuale a unei persoane apropiate, a participat la adoptarea unei decizii cu privire la aprobarea inițierii procedurii pentru executarea unor lucrări de construcție, care au fost solicitate de firma persoanei apropiate.

Astfel, potrivit ANI, în toate cele cinci cazuri, inspectorii de integritate au decis că subiecții declarării vizați, care au admis încălcarea regimului juridic al incompatibilităților și al conflictelor de interese.

Acum patru dintre aleșii locali, aflați în funcții riscă încetarea mandatelor și, respectiv, vor fi decăzuți din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică, cu excepția funcțiilor elective, pentru o perioadă de 3 ani. Totodată, ar putea fi incluși și în Registrul interdicțiilor, gestionat de ANI.

De asemenea, ANI anunță că pe 27 iulie 2020, Comisia Electorală Centrală (CEC) a emis o hotărâre prin care a fost ridicat mandatul unui consilier local din cadrul Consiliului comunal Ciutulești din raionul Florești, în privința căruia, ANI a constatat încălcarea regimul juridic al incompatibilităților și a informat reprezentanții CEC despre neconformitatea admisă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării