Amploarea evaziunii fiscale din domeniul transportului public din Chișinău
Valoarea numerarului nedeclarat în sistemul de transport de maxi-taxi din municipiul Chișinău ajunge la circa 300 milioane lei pe an, arată raportul Grupului de lucru al Consiliului Municipal Chișinău creat pentru identificarea soluției tehnice și opțiunii financiare optime în vederea renovării parcului rulant al sistemului de transport public din capitală.

Administratorii rutelor de maxi-taxi din Capitală și suburbii activează cu grave încălcări ale legislației fiscale, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.
Aceștia raportează încasări de doar 112 milioane de lei, în situația în care în realitate, valoarea încasărilor variază între 246 milioane și 431 de milioane de lei anual, se arată în raport.
"Pornind de la datele financiare raportate de către administratorii ruta celor de maxi-taxi se constată că veniturile obținute de către aceștia sunt suficiente exclusiv pentru plata salariilor și contribuțiilor sociale, iar în unele cazuri nici atât", se arată în raport.
Autorii au comparat rezultatele financiare ale Parcului Urban de Autobuze (PUA), care arată că ponderea cheltuielilor totale pentru salarizare în totalul cheltuielilor este de circa 43%.
"Astfel, extrapolând indicatorii înregistrați de PUA asupra întreprinderilor care administrează rutele de maxi-taxi și ajustându-le la numărul de angajați al acestora, se constată că cifra de afaceri totală efectivă a 13 din cei 14 administratori este de circa 431,3 milioane lei, iar valoarea numerarului nedeclarat se ridică la 319,1 milioane lei", se afirmă în raport.
Pentru verificarea datelor respective a fost efectuată și analiza comparativă a costurilor combustibilului.
"Reieșind din aplicarea diferitor modele de estimare a încasărilor, valoarea reală a veniturilor administratorilor rutelor de maxi-taxi se situează undeva între 246 milioane și 431,3 milioane lei", precizează autorii studiului.
Asta în timp ce cei 13 agenți economici (din cei 14 ce activează pe piaţă), ce gestionează 43 de rute, 707 unități de maxi-taxi şi 1026 de angajaţi, au raportat în anul 2018 încasări de doar 112 milioane lei.
Autorii raportului nu au evaluat acest fenomen şi în cazul întreprinderilor municipale - PUA şi RTEC, care anual generează pierderi de aproape 400 milioane lei, acoperite din subvenţiile alocate cu dărnicie de municipalitate.
În prezent, în municipiul Chișinău activează 743 de microbuze de linie, care deservesc 43 de rute. Majoritatea unităților de transport sunt vechi, 81% dintre ele având peste 15 ani, iar 25% – de peste 20 de ani. Cele mai noi microbuze de linie care circulă pe străzile Chișinăului sunt produse în anul 2010 și este vorba despre doar două unități.
Documentul relevă că până în anul 2022 pe străzile Chişinăului nu vor mai circula maxi-taxi, locul lor urmând a fi luat de autobuze şi troleibuze, pentru achiziţia cărora se caută circa un miliard de lei, cel mai probabil că din credite externe din Turcia sau Belarus.
Ce va fi cu cei peste o mie de angajaţi din domeniul transportului public cu maxi-taxi nu este deocamdată clar.