main logo
11869

Povestea unui tânăr care a deschis o școală de muzică cu doar 7.000 de lei

A visat să cânte la chitară, iar dorința arzătoare i-a adus o afacere de succes. Vorbim despre Pavel Pașcan, cel care și-a deschis propria școală de muzică, după ce a urmat câteva lecții de chitară.

Povestea unui tânăr care a deschis o școală de muzică cu 7.000 de leiColaj: Știri.md

Într-un interviu pentru Știri.md, tânărul antreprenor ne-a mărturisit că a încercat mai multe profesii, însă după ce i-a făcut o promisiune soției sale a ajuns să administreze o școală de muzică. 

"Dacă vorbim de idee, eu de mic copil, de la 15-16 ani, de când plecase tata din viață, am ajuns pe unda asta de a face diferite descoperiri, de a testa anumite domenii. Vindeam lemne prin Moldova, vindeam bijuterii, deci vindeam mai multe chestii. Însă la mine era așa un minus că mă apucam de ceva și foarte rapid îmi trecea pofta de acea activitate, vroiam să încerc ceva nou. 

Ceea ce făcusem eu când am început să ne întâlnim cu actuala soție, i-am spus ideea că aș vrea să fac lecții de chitară. Și asta e adevărat, datorită faptului că i-am promis, cumva am trecut de primele greutăți, am văzut că e bine, că nu e sfârșitul lumii și ulterior am început să o dezvolt cu pași rapizi mai departe", spune Pavel Pașcan. 

Așa a apărut școala de muzică, iar cât de straniu nu ar fi - investițiile au fost foarte mici. Cu doar 7.000 de lei, Pavel și-a cumpărat câteva chitare și a început a preda lecții elevilor.

"Dacă să vorbim de partea cu cheltuielile și cu provocările pe care le-am întâlnit la început, vorbind pe plan financiar - la noi nu e o uzină de produs ciment, respectiv cheltuieli mari nu am avut. Au fost cheltuieli doar ca instrumente, dar cumva am avut eu câteva și am mai cumpărat încă vreo 3-4. Deci, investițiile totale dacă fusese vreo 7.000 de lei. Hai 10.000 de lei, dar nu, e prea mult. Asta au fost investițiile inițiale, ulterior din primii bani câștigați, prima lună mi-a adus 14.500 de lei, aceasta a fost o sumă destul de mare pentru perioada aceea. Eu când mergeam spre casă, mergeam neatingând pământul, așa eram de mândru de ceea ce am făcut", a povestit tânărul antreprenor. 

Acum, în cadrul școlii, pe lângă lecții de chitară, doritorii mai pot învăța a cânta la tobe și pian. Dacă înainte Pavel Pașcan a avut rolul de profesor, pentru moment a renunțat la el, așa cum nu are suficiente abilități în domeniu. 

"Rolul de profesor îl avusem la început când am pornit toată imperia asta. Din cauza faptului că cunoștințele mele nu sunt la un nivel foarte înalt ca a unei persoane care și-a dedicat o mare parte din viață acestui instrument ca și chitara, elevii erau cumva limitați la ceea ce puteam eu. A urmat un pas foarte important și cumva complicat pentru mine de a da parte asta de predare persoanelor mai competente în domeniu", a mărturisit Pavel Pașcan. 

Având deja peste patru ani de activitate, tânărul antreprenor se dezvoltă zilnic cu pași rapizi, astfel reușind să obțină și o colaborare de durată cu interpretul Pavel Stratan. 

"El este mentorul nostru artistic. Datorită faptului că avem o colaborare cu el, avem posibilitatea de a descoperi acele talente și în copii care studiază aici. Și de ce nu, poate într-o zi, într-un moment dat, i se schimbă destinul copilului datorită faptului că dumnealui a observat o semință de talent mai mult decât în alți copii. Și atunci el poate să ajute acest copil să crească până unde își dorește", a menționat Pavel Pașcan. 

Întrebat cum se vede pe plan profesional în viitorul apropiat, fondatorul școlii de muzică ne-a enumerat câteva planuri, de care este încrezut că se vor realiza. 

"Unu - vorbim de faptul că o să fim în toate sectoarele Chișinăului, aceasta va fi în viitorul apropiat. Doi - să ne extindem în Bălți și mai vedem alte locații din Moldova unde e nevoie. Trei - ieșim pe online. Patru -  ne ducem și cucerim România", a conchis Pavel Pașcan.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării