main logo
6551

Povestea tinerilor care își dedică timpul liber animalelor fără adăpost

Să fii voluntar nu înseamnă să nu ai timp pentru familie, prieteni, sau să faci ceva forțat. Din contra - înseamnă să oferi și să primești dragoste necondiționată și să înveți de mic ce înseamnă grija pentru ființele neajutorate.

Povestea tinerilor care își dedică timpul liber animalelor fără adăpost

Despre toate aceste valori, dar și despre câinii fără adăpost, au povestit un grup de voluntari, pentru Știri.md:

''Să fii voluntar nu înseamnă să nu ai viață personală, să nu ai alte activități, să nu ai un serviciu, să nu ai viață normală. Poți să fii voluntar și câteva ore pe lună, săptămână, când poți, doar să vrei să pui mâna la schimbare. 

Se poate ajuta în diferite moduri. Cel mai important ajutor este să adopți un câine. Dacă nu poți adopta poți ajuta făcând voluntariat. Dacă nu poți nici veni - poți dona hrană, medicamente, produse textile'' , a spus Dana Untură.

''De ce vin? Pentru că știu că ajutorul și implicarea mea contează. Prietenii pe care îi am i-am făcut tot aici. Contează să ne implicăm fiecare cu ce poate.

Pentru a veni aici e nevoie doar de puțin timp liber.

Vii și știi că te așteaptă. Îi vezi pe toți cum vin spre tine și te pupă, și vezi că datorită ție câinele ăsta a ajuns într-o familie sau e mai bine'', spune Ana Maria.

Dragostea față de câinii fără adăpost se cultivă încă din familie. Este și cazul familiei Moldovan, unde de aproape cinci ani, mama, Natalia, împreună cu două fiice ale sale, vine regulat la Necropola din Chișinău, unde se joacă cu patrupezii de aici, îi scot la plimbare, curăță și îngrijesc de ei.

''Mă numesc Sofia, vin aici la fiecare două săptămâni și îmi invit și prietenele mele și ele tot vin aici să ajute câinii, îi mângâie, se joacă cu ei.

Aici e foarte bine de petrecut timpul pentru că în jurul tău e foarte multă viață'', ne-a spus Sofia.

''Eu vin de la 5 ani aici. Iubesc foarte mult câinii, eu sunt foarte blânzi. Unii spun că nu ai voie să îi atingi, dar ei sunt foarte buni.

Îmi place când în jurul meu sunt multe suflete vesele, bune. Mi-e milă de câini că stau închiși, dar oricum sunt blânzi cu noi'', a spus Daria.

Mama fetițelor, Natalia Moldovan, cu ochii în lacrimi ne-a spus că de la acești câini fără adăpost avem ce învăța și speră că prin exemplu ei și copii vor transmite mai departe ce înseamnă grija față de ființele neajutorate:

''Pentru ce noi venim aici… Mi se pare că noi nu doar oferim, dar și luăm mult de aici. Iubire necondiționată nu e atât de ușor să găsești, mai ales în așa doză mare. Să le spun copiilor ce  bine și ce e rău…clar lucru că fiecare va lua câte ceva în viața mare. Am speranțe că de aici copiii mei vor lua acele calități de care vor avea nevoie în viață și le va fi bine. Este un bine adus societății''.

Necropola de animale din Chișinău este locul unde ajung câinii fără stăpân din oraș. Aici, aceștia ar urma să fie sterilizați, ținuți până se vindecă, după care, dacă nu sunt adoptați de doritori, ar trebui aduși în locul de unde au fost prinși.

În prezent, aici se află peste 400 de patrupezi de care au grijă doar 11 angajați, iar în mare parte, ajutorul vine de la voluntarii care se implică cu tot ce pot.

Șeful interimar al întreprinderii, Ion Ulinici, a declarat pentru Știri.md că deși Necropola întâmpină greutăți, inclusiv financiare, angajații se străduie să facă tot posibilul ca patrupezii să aibă condiții decente.

''Situația nu este așa de dezastruoasă cum au făcut-o și au arătat-o.

De la începutul anului și până azi s-au dat la adopție, inclusiv și prin raioanele Republicii Moldova în jur de 90 de maidanezi sub contract oficial'', a declarat  Ion Ulinici, șeful interimar al Necropolei.

În mare parte, adopțiile sunt făcute datorită voluntarilor care plasează anunțuri pe rețelele de socializare. De remarcat faptul că orice câine adoptat poate fi întors înapoi la Necropolă în caz că nu s-a adaptat în familie.

Dana Untură vine de aproape trei ani la Necropolă, iar în acest timp, a reușit să formeze un grup de voluntari stabili. Oricine poate da o mână de ajutor îi poate scrie direct tinerei, iar ghidajul, transportul este asigurat de către ea.

''Se poate ajuta în diferite moduri. Cel mai important ajutor este să adopți un câine. Dacă nu poți adopta poți ajuta făcând voluntariat. Dacă nu poți nici veni - poți dona hrană, medicamente, produse textile

Dacă nici asta nu este posibil, întotdeauna poți educa pe vecinii tăi, prietenii tăi, să le explici despre importanța sterilizării, incorectitudinea abandonului, despre responsabilitatea pe care fiecare o poartă odată ce și-a luat un animal acasă.

Societatea se schimbă atunci când noi punem o mână la schimbarea spre bine. Și numai cu participarea noastră, a tuturor membrilor societății, putem să facem o  schimbare. Schimbarea este necesară, mai ales în rândul câinilor fără stăpân din Chișinău. Trebuie să fie o soluție umană, durabilă și care să corespundă standartelor timpului în care trăim'', a conchis Dana Untură.

O cifră exactă a câinilor fără adăpost din Chișinău nu este. Anul trecut, organizația internațională Animam ID a încercat să numere câinii, iar cifra ar ajunge aproape la două mii de patrupezi care locuiesc pe străzi, prin parcări și depozite, fără cei aflați la adăposturile pentru animale.

Menționăm că, pe site-ul Direcției Generale Locativ-Comunale și Amenajare a Consiliului Municipal Chișinău, poți solicita sterilizarea gratuită a animalelor de companie prin completarea unei cereri. La veterinarii particulari prețul unei sterilizări variază între 400 și 850 de lei.

Pentru a deveni voluntar la Necropolă, apelați la numărul 069181849.

Doritorii pot dona hrană, medicamente sau produse textile.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării