main logo
8059

Pericolul căderii de la înălțime: Cum să protejăm copiii de la tragedie

De la începutul anului, Poliția Capitalei a înregistrat 7 cazuri de cădere de la înălțime cu implicarea minorilor, dintre care doar 4 copii au supraviețuit.

Pericolul căderii de la înălțime: Cum să protejăm copiii de la tragedie

Numai în ultimele două luni au fost înregistrate 4 cazuri de cădere în rândul copiilor. Geamurile fiind deschise, micuții sunt curioși și tentați să urce pentru a privi afară, transmite Știri.md

“Cele mai multe cazuri se întâmplă atunci când părinții își lasă fără supraveghere copiii. Fie că adulții se află într-o altă odaie, fie că au ieșit din apartament pentru câteva minute, aceste clipe pot fi fatale pentru minori. Anume atunci când copilul nu este supravegheat, el din curiozitate urcă pe suprafața pervazului și se expune riscului de a cădea în gol”, spune Sandu Cernean, ofițer principal, Poliția Capitalei. 

Medicii spun că șansele de supraviețuire a copiilor care cad de la înălțime sunt foarte mici, iar atunci când rămân în viață au de parcurs un drum lung de recuperare.

“Cu cât este mai micuț, cu atât șansele de supraviețuire sunt foarte mici. Sunt cazuri că au căzut pe un acoperiș anumit sau pe o creangă de copac, dacă este o zonă de amortizare cât de cât, atunci poate să-i crească șansele la viață. În rest, din păcate, traumele sunt incompatibile și nu reușesc să vină la medic pentru ajutor. Din păcate, acești copii vin cu multe traumatisme, se numește traumă asociată, organele interne, burtica, plămânii. Sunt care au fracturi de coaste, fracturi de mânuțe, pentru că atunci când cad au reacția de apărare, se sprijină în mânuțe, în cap, dar ele toate se asociază”, povestește Angela Leancă, neurochirurg Spitalul Clinic Municipal de Copii Valentin Ignatenco.

Specialiștii vin cu câteva recomandări pentru cei care sunt martorii unui caz de cădere a unui copil de la înălțime.

“Nicidecum nu trebuie de imobilizat acest copil, de luat singurel, trebuie să vină echipa specializată pentru că el palpează zonele care sunt afectate și el știe atunci de unde să-l apuce și cum să îl transfere. În cazul părinților care nu au studii medicale, nu cunosc aceste lucruri, categoric nu trebuie să se apropie de copil, nu trebuie să facă nicio manipulare, trebuie să aștepte, chiar dacă poate să nu ajute mult, dar mai bine să aștepte asistența medicală”, explică Angela Leancă, neurochirurg Spitalul Clinic Municipal de Copii Valentin Ignatenco.

Poliția Capitalei îndeamnă părinții să nu lase micuții fără supraveghere nici pentru un minut, întrucât poate deveni unul fatal pentru copil. 

“Aș recomanda ca toți părinții să aibă grijă de geamurile locuințelor unde locuiesc, mai cu seamă cei care locuiesc la etajele superioare. Geamurile să nu fie deschise, chiar dacă îl deschid doar jumătate din geam, nicidecum să nu fie deschis total. Plus la asta, aș recomanda părinților să nu amplaseze mobilier în apropierea pervazurilor, astfel încât copilul să nu aibă acces la geam”, a precizat Sandu Cernean, ofițer principal, Poliția Capitalei.

Paza bună trece primejdia rea, și-au spus unii părinții, care mai nou și-au instalat la geamuri un sistem de plasă de protecție din oțel. 

“Fiind mămica a doi copii, m-am gândit la protecția lor. Am ales să pun plasă. Copilul mai mic este mai năzbâtios, de aceea am ales plasa să fie una care să țină și să nu cadă copiii de la ferestre. Plasa ține până la 250 de kilograme”, spune Gabriela Antoci, mamă.

Gabriela Antoci, pe lângă faptul că este mama a doi copii, mai este și antreprenoarea unui magazin de plase de protecție din oțel pentru geamuri. 

“Este solicitat produsul dat. Este un produs nou și dă un interes la mămici, pentru că nu încarcă fereastra, de afară nu se vede, ca să nu fie deranjată ochiului. Este compatibilă cu plasele anti-țânțari, putem cu ușurință să deschidem și închidem fereastra. Nu mă tem să îi las singuri în cameră”, ne-a mărturisit Gabriela Antoci, mamă. 

Specialiștii îndeamnă părinții să blocheze ferestrele cu mecanisme speciale, astfel încât copiii să nu le poată deschide. Firele de oțel nu pot fi tăiate de copii cu o foarfecă sau un cuțit și sunt rezistente până la 250 de kilograme. 

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării