main logo
29678

Lecția unei vedete TikTok din Leova în scaunul cu rotile: Iubiți viața!

Iubiți viața, prețuiți fiecare clipă și găsiți în voi puterea de a vă ridica de fiecare dată când cădeți. Cu acest îndemn vine Veronica Lungu pentru urmăritorii săi de pe TikTok.

Lecția unei vedete TikTok din Leova în scaunul cu rotile: Iubiți viața!

Veronica Lungu este vedetă pe TikTok, acolo unde își bucură urmăritorii cu filmulețe pozitive din viața sa de zi cu zi.

Echipa Știri.md a mers la Leova, pentru a o cunoaște mai îndeaproape:

''Sunt Veronica Lungu, locuiesc în orașul Leova. Sunt căsătorită, am doi băieți, cu soțul suntem împreună de 14 ani. De 3 ani și un pic sunt în scaun cu rotile. 

Mai exact, s-a produs accidentul în 2018, pe 13 iunie. De atunci viața mea s-a schimbat. 

Au fost momente și grele, dar după o perioadă lucrurile au luat o altă întorsătură fiindcă eu asta am vrut. Atâtea lucruri sunt frumoase în jurul nostru, dacă ieși un piculeț afară și chiar deodată, același vânt, aceleași frunze. 

Pe mine toate aceste lucruri mă înveselesc. Mie tare mult îmi place viața. Eu o ador. De multe ori îi mulțumesc lui Dumnezeu că așa cum sunt, mulțumesc că sunt'', ne-a spus protagonista.

TikTok-ul a început dintr-o glumă, dar în doar un an de zile a reușit să-și formeze o comunitate din 64 de mii de urmăritori și aproape un milion de aprecieri. Tânăra spune că totul a început dintr-o glumă, din curiozitatea fiului mai mare și nicidecum nu s-a așteptat că va deveni virală.

''Soțul îmi spunea, pentru ce tu faci TikTok-urile acestea dacă nu ai nimic de câștigat? 

Pur și simplu îmi place să-l fac pe cineva vesel. Să-i dau un imbold, poate în ziua respectivă e trist, având mâini și picioare, și poate undeva dacă mă vede pe mine să gândească: uite fata asta cât e de bravo, în scaun cu rotile, dar ea zâmbește'', a spus Veronica.

Programul zilnic al Veronicăi nu diferă de cel al unei mame casnice, asta o spune chiar ea, zâmbind. Face exerciții, kinetoterapie și tot ce ține de casă, la fel, face singură și cu mare plăcere. Cel mai plăcut moment al zilei e când stă seara cu toată familia la masă, împreună.

''Spatele mă doare, n-am nimic cu picioarele, să fie clar pentru toată lumea. Picioarele mele sunt sănătoase, leziunea e la spate. Și picioarele mă dor, dar n-au nimic, nu-s bolnave. Eu nu sunt bolnavă, sunt destul de sănătoasă. Atâta timp cât creierul lucrează, mâinile la fel, eu sunt bine merci'', zice Veronica.

Întrebată de problemele pe care le întâmpină fiind în scaunul cu rotile, Veronica a spus că unicul lucru care o deranjează e faptul că persoanele sănătoase, fără dizabilități, încearcă să o trateze cu milă și o privesc deseori de sus.

''Ar trebui cumva persoanele cu dizabilități să fie privite ca și cele fără dizabilități. Am momente când pot să cer ajutor, dar chiar să nu ai pe nimeni, se găsește și același om care să te ajute să treci strada sau să faci alte lucruri dacă tu vrei să faci asta, dar dacă tu nu vrei să faci asta și stai și plângi în pernă, nimeni nu o să vină să te ajute, ai să stai mult și bine așa și ai să plângi. 

Trebuie să te ridici și să mergi și să cauți ajutor.

Statul nu ne susține practic cu nimic, doar pensia de invaliditate. Nu mi-au dat-o din primul an pentru că eu am crezut că o să mă fac bine și am zis că nu-mi trebuie, lasă să o ia persoanele care, într-adevăr, au nevoie. 

După asta am apelat și am primit pensia de invaliditate inițial pentru un an, pentru că toți credeau că o să mă fac bine, apoi mi-au făcut-o pe viață. 

Dar schimbări eu pot să am peste un an, doi, zece sau niciodată. Dar asta nu e un motiv ca să fiu tristă, eu deja m-am acomodat'', a conchis Veronica Lungu.

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități este marcată anual la 3 decembrie.

Conform Biroului Naţional de Statistică, la 1 ianuarie 2021, numărul persoanelor recunoscute cu dizabilităţi în Republica Moldova a constituit 174,5 mii de persoane, inclusiv 10,4 mii de copii cu vârsta cuprinsă între 0-17 ani. 

Persoanele cu dizabilităţi au reprezentat 6,7% din populaţia totală a ţării cu reședință obișnuită, iar copiii cu dizabilităţi au constituit 1,9% din numărul total al copiilor cu reședință obișnuită din Republica Moldova. 

Aproape fiecare a șaptea persoană cu dizabilitate (15,0%) s-a încadrat în categoria celor cu dizabilitate severă.

În acest an, a fost activată o linie de telefon pentru asistența gratuită a persoanelor cu dizabilități, dar și a celor care îngrijesc persoane cu dizabilități sau le promovează drepturile.

La numărul 080010808 oamenii sună ca să afle despre diferite prestații, despre cum pot accesa serviciile sociale care le revin, dar și, pur și simplu, pentru a-și spune păsul.

Abonează-te la Știri.md pe Telegram pentru a afla rapid noutățile: https://t.me/stirimd

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării