main logo
7787

Jumătate de secol printre cărți: Povestea emoționantă a unei bibliotecare din Moldova

În fiecare an, Republica Moldova, pierde în jur de 25 de biblioteci. Oficial în țara noastră, în anul 2021 erau 2.631 de biblioteci, dar nimeni nu știe câte mai sunt cu adevărat funcționale. Deși statul alocă anual bani pentru îngrijirea și activitatea lor, aceștia sunt prea puţini faţă de necesităţile reale.

Jumătate de secol printre cărți: Povestea unei bibliotecare din MoldovaFoto: Știri.md

Pentru a vedea cum sunt întreținute bibliotecile, dar și cât de des pășesc pragul acestor instituții cititorii, am mers în satul Todirești din Anenii Noi, unde ne-a întâlnit Lidia Răilean, bibliotecara care de 54 de ani își îndeplinește meseria cu drag, transmite Știri.md.

“Mă numesc Lidia Răilean și am 71 de ani. Cei mai fericiți ani au fost cei 37 de ani care i-am petrecut în biblioteca când eram într-o încăpere cu clubul. Acolo era foarte interesant. Tineretul se îngrămădea la club, se făcea discotecă, biblioteca era alături și era altă viață pe atunci. Pe urmă biblioteca s-a mutat în grădiniță și 4 ani am stat acolo cu lucru și iată acum sunt în localul gimnaziului”, ne-a spus bibliotecara. 

Lidia Răilean ne-a mărturisit că lectura a îndrăgit-o de la o vârstă fragedă, pe când avea doar 6 ani. Împreună cu sora ei mai mare veneau la această bibliotecă mereu, chiar dacă pe atunci era la capătul satului. Mai târziu, pe vremea când era adolescentă, era unul dintre inițiatorii, care strângea tot tineretul în jurul ei la clubul din localitate unde se afla și biblioteca, iar la vârsta de 18 ani i-au propus să ia în primire această instituție pe care o conduce până în ziua de azi. 

“Mulți spun că o bibliotecară este ce acolo a da cărți și că acest lucru e foarte ușor, dar nimeni nu știe cât e de greu în ziua de azi mai ales cu copii să faci o activitate și mai ales când nici nu ai loc, uitați-vă aici cât e de îngust”, ne-a spus Lidia Răilean. 

Cu lacrimi în ochi, femeia ne-a povestit că își dorește o bibliotecă nouă, spațioasă și cel mai important să fie încălzită. Mai mult, ar fi gata să o dea în primire altcuiva, dar din păcate nimeni nu vrea să lucreze în așa condiții. 

“Nu prea dau la fuga bibliotecari noi să vină. Eu sunt de părerea ca să vină și mâine un bibliotecar, l-aș învăța, i-aș da totul mură în gură numai să vină, dar nu vor să vină. În primul rând, condiții nu-s, în al doilea rând e frig. 

Dacă ar fi o încăpere frumoasă, călduroasă, și în al treilea rând mă simt că dacă eu aș pleca de aici, demult era biblioteca dusă or distrusă. Eu tare mult aș vrea să fie o bibliotecă separată, să fie o bibliotecă ca toate bibliotecile. Când văd alte biblioteci luminate, cu căldură, știți cât e de dureros. 

Iată, ne-au dat de la primărie un cămin și când ne este frig prea tare noi îl punem și ne încălzim de la dânsul. Aceasta e unica sobă pe care o avem aici în bibliotecă”, ne-a mai mărturisit Lidia Răilean. 

Sediul bibliotecii este foarte mic, iar rafturi nu sunt suficiente. Din acest motiv, zeci de cărți ajung să fie aranjate pe un podeț improvizat în bibliotecă, unde vin copii și se așează în genunchi pentru a-și alege cărți. 

L-am întrebat pe primarul satului de ce nu se alocă fonduri din bugetul local pentru a găsi un sediu stabil bibliotecii din sat, iar acesta ne-a răspuns că se alocă bani destui.

“Dacă sunt careva întrebări și probleme pe parcursul anului, din Consiliul Local se alocă bani disponibili pentru diferite activități”, ne-a spus Leonid Zalevschi, primarul localității.

Mai mult, edilul ne-a dat asigurări că în satul Todirești urmează să fie construit un centru multifuncțional, care va avea și o bibliotecă nouă. 

“Sper că ultima mișcare pe care noi o să o avem din biblioteca actuală este într-un sediu nou. Noi avem un proiect care acum e finisat, proiect tehnic, construcția unui centru multifuncțional, unde o să fie centru pentru tineret, clubul, biblioteca sătească, oficiu poștal, diferite încăperi care o să fie pentru dezvoltarea comunității noastre”, a menționat Zalevschi.

Abonează-te la Știri.md pe Telegram pentru a afla rapid noutățile: https://t.me/stirimd 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării