main logo
12805

Doi soți riscă să rămână fără casă: Tone de migdale stau în depozit

Au investit, au muncit, iar acum nu au unde să-și vândă recolta. Vorbim de soții Cerneanu Maria și Semion care de mai bine de 15 ani cultivă migdal și nuci.

Doi soți riscă să rămână fără casă: Tone de migdale stau în depozitColaj: Știri.md

Agricultorii spun că deși anul trecut au cules roadă bogată, în acest an au rămas cu aproximativ 30 de tone de migdal în depozit, transmite Știri.md. 

"Iată acum suntem într-o situație dificilă financiară, pentru că anul 2020 a fost cel mai rău, ca să pierdem tot ce am cultivat și am avut pierderi undeva de trei milioane și jumătate de lei. 2021 a fost un an cu rezultat bun, mai bun decât ne-am așteptat. Am reușit să ne achităm cu greu creditele bancare și iată din cauză că nu am putut realiza roada de migdale, pentru care trebuia să avem cel puțin încasări de 1.000.000 - 1.200.000 de lei, am rămas cu ea în depozit", spune Semion Cerneanu.

Livada de migdal a fost plantată în anul 2008 și se întinde pe o suprafață de aproximativ 30 de hectare în localitatea Drăgușeni, raionul Strășeni. Potrivit agricultorului, în livadă au fost investiți mulți bani.

"S-a investit mult în îngrășăminte bune, în preparate bune care de întreținut migdale și până la urmă când facem totalul ieșim în minus, chiar dacă le vindeam. Întreținerea la acestea 30 de hectare anul trecut ne-a costat în jur de un milion 200 de mii de lei", ne-a explicat agricultorul.

Soții Cerneanu riscă să își piardă casa, din cauza datoriilor enorme, bani împrumutați pentru întreținerea livezii.

"Marea durere a noastră și a soției ca să ieșim cu o soluție este să vindem casa, ca să ieșim din situație. Nu putem acum să renunțăm la ceea ce am pornit, după cum vedeți avem o afacere promițătoare, dar la moment e greu. Diferite situații care s-au creat și din cauza pandemiei și din cauza războiului și alte chestii, am ajuns cu roada de aproximativ un milion 200 de mii nerealizată și de aici e problema", ne-a mărturisit Semion Cerneanu.

Fermierul spune că a primit toate subvențiile de la stat pentru banii investiți în livadă, însă nici așa nu poate face față crizei în care se află.  

"Subvenții noi am primit la început și până acum, mulți se plâng că nu pot obține subvenții, că nu se subvenționează, că acolo este o structură mafiotă. Noi nu am simțit niciodată de când am plantat livezile", mai spune agricultorul. 

Semion Cerneanu și-a amenajat în apropierea livezii un depozit dotat cu uscătorie, acolo sunt păstrate migdalele în coajă, iar în ajun de vânzare sunt curățate cu un utilaj special. 

"De câteva săptămâni am ieșit pe piața internă, pe la târguri cu migdale din motiv că nu am putut exporta. Oamenii apreciază foarte mult calitatea gustativă a miezului din Republica Moldova", afirmă Semion. 

Agricultorul spune că vrea să obțină certificatul Global GAP, un etalon ce confirmă respectarea standardelor internaționale în procesul de producere. Acest certificat îi va permite să exporte nucile și migdalele în Uniunea Europeană. 

"Ca să putem exporta pe piața europeană este obligatoriu să avem un certificat GLOBAL GAP care este pentru agricultură și desigur au un avantaj cei care s-au certificat ca produse bio. Noi vrem să facem acest pas ca să ne certificăm și cu GLOBAL GAP și cu un certificat bio", a menționat Semion Cerneanu.

În funcție de soi și calitate, prețurile angro pentru un kilogram de migdale în coajă variază între 135 de lei și 180 de lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării