main logo
1149

Vodă: Planul de creștere de 1,9 miliarde de euro, cea mai mare investiție a UE

Planul de Creștere de 1.9 miliarde de euro, dintre care 400 de milioane vor fi oferiți în calitate de grant, este cea mai mare investiție pe care o face Uniunea Europeană (UE), iar summitul R. Moldova - UE, desfășurat pe 4 iulie, reprezintă o nouă etapă a relației moldo-comunitare, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Vodă: Planul de creștere de 1,9 miliarde, cea mai mare investiție a UEFoto: Moldova1.md

„La întrevederea tete-a-tete care s-a produs cu conducerea țării, cât și la întrevederea lărgită a delegațiilor s-a discutat despre Planul de Creștere, care este cea mai mare investiție pe care o face UE. Și când zic investiție, trebuie să ieșim din paradigma de sprijin sau ajutor. R. Moldova primește astăzi o investiție de ordin politic și economic - Planul de Creștere de 1.9 miliarde, dintre care 400 de milioane sunt grant, adică bani pe care nu va trebui să-i rambursăm. Celelalte resurse financiare vor fi investite pentru a ajuta comunitățile locale”, a spus Daniel Vodă, transmite Știri.md, cu referire la moldova1.md.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, investițiile europene vor fi direcționate pentru proiecte de construcție a rețelelor de apă și canalizare, pentru îmbunătățirea condițiilor în școli și grădinițe, pentru proiecte în agricultură, de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii.

„Vor fi fonduri care vor merge la dezvoltarea și transformarea în bine a țării noastre”, a spus Vodă.

Referindu-se la anunțul Ursulei von der Leyen privind deblocarea primei tranșe de 270 de milioane de euro din Planul de Creștere destinat Republicii Moldova, expertul în politică externă, Grigore Guzun, a afirmat că acesta este „un anunț îmbucurător”.

„Totuși, este primul summit bilateral dintre R. Moldova și UE. Este un moment simbolic pentru noi, chiar dacă este o platformă politică de discuții. Anunțul este îmbucurător, înseamnă că mai sunt unele proceduri mici care vor dura, dar în scurt timp deja vom putea beneficia de acești bani pentru construcția spitalelor și altele”, a comentat expertul.

Potrivit lui Grigore Guzun, UE va investi o bună parte din fonduri și în infrastructură.

„Trebuie să ne conectăm economic bine cu UE, pentru ca noi să putem fi competitivi în raport cu marketingul european. Când ai un drum bun, căi de acces, timpul de livrare devine mai mic și costurile de livrare devin mai mici. De asta avem nevoie de investiții în infrastructură”, a mai spus expertul în politică externă.

Vineri, 4 iulie, la Chișinău s-a desfășurat primul summit bilateral Republica Moldova - Uniunea Europeană, găzduit de președinta Maia Sandu, cu participarea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintelui Consiliului European, António Costa, a președintelui Parlamentului, Igor Grosu, și a premierului Dorin Recean.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării