main logo
2497

Vladislav Kulminski: Mâna Moscovei degradează în Moldova

Ceea ce face acum Rusia în Moldova vine din disperare, pentru că pârghii de influență sunt tot mai puține și le este tot mai dificil să propage ideea „lumii ruse” în rândul moldovenilor. Cu astfel de declarații a venit Vladislav Kulminski, fost vicepremier pentru reintegrare, director executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice.

Vladislav Kulminski: Mâna Moscovei degradează în MoldovaVladislav Kulminski/Foto: Ipn.md

„PSRM, PCRM nu este acolo, Ion Chicu nu este acolo, cu toate că teoretic, dacă vrei să creezi o forță majoră cu un candidat care ar merge spre victorie, ar trebui să le aduni pe toate. Cine nu a mai fost acolo? Dodon, Voronin - partide mainstream nu au fost acolo. Eu cred că ei până la urmă nu sunt gata să recurgă la niște pași sau acțiuni care trec peste o anumită linie care se numește stabilitate sau destabilizarea. Și Dodon, și Voronin au fost în structuri de stat și vreau să cred că nu sunt în stare”, a declarat Vladislav Kulminski, transmite Știri.md, cu referire la realitatea.md.

Potrivit lui, chiar dacă Dodon mergea des la Moscova, el nu făcea ce i se spunea. „(...) El a avut puterea doi ani și din ce Rusia voia el să facă, el nu a făcut nimic. El nici nu a putut fără a pierde puterea și Rusia nu a înțeles asta. Acest bloc bani va lua și nu va face nici el nimic”. 

Acesta mai spune că nici Renato Usatîi nu ar face vreo unire cu Ilan Șor. 

Totodată, Vladislav Kulminski a amintit că, după ce Rusia nu a putut stăpâni ucrainenii, a urmat război. 

„Tragedia este după colț... Federalizarea Kozak (n.r. despre care s-a vehiculat când Vlad Plahotniuc a cedat puterea), în comparație cu ce se propune acum, a fost joc copilăresc. Dacă o să analizați punct pe punct - practic ancorarea Republicii Moldova ca zona gri permanentă pe foarte multe decenii înainte”, a adăugat el, completând cu următoarele „destabilizarea e posibilă, dar să câștigi puterea printr-un asemenea program este imposibil”, spune el. 

Cât despre primarul Ion Ceban și partidul MAN, acesta susține că „se situează pe centru ceea ce este logic, că acolo există cerere, dar ofertă politică nu prea este. Acest centru e o bucată de alegători mare, 35%. Eu cred că e bazinul electoral al multor jucători politici, dar depinde cine va veni cu limbajul politic al alegătorilor”.

Video: Realitatea.md

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării