main logo
583

Viorel Pirvan: Crearea de platforme consultative ar aduce oportunități businessului

Mediul de afaceri își dorește să fie parte a procesului decizional și consultările care implică businessul să nu rămână formale. O platformă consultativă la nivelul Parlamentului ar impulsiona dialogul, a remarcat Viorel Pirvan, expert juridic la Centrul de Antreprenoriat și Politici Economice, în cadrul unei discuții publice.

Viorel Pirvan: Crearea de platforme consultative ar aduce oportunități

Crearea de platforme consultative este una din acțiunile pe care și le propune Moldova în parcursul său european. Platformele ar urma să fie instituite în funcție de specificul comisiilor parlamentare. Acolo vor fi invitate asociațiile de business relevante și comisia parlamentară de fiecare dată când va examina un proiect de lege care are impact asupra businessului va trece proiectul de lege prin consiliu. Dacă nu va fi discutat pe platforma, proiectul să nu treacă mai departe, a sugerat Viorel Pîrvan, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Expertul susține că platformele consultative ar aduce oportunități. Businessul ar veni cu propuneri. Va putea critica, se vor analiza diferite scenarii etc. „Cumva va fi o sinergie între agenda businessului și cea a Parlamentului”, a menâionat Viorel Pîrvan. Businessul va avea rol de partener în dezvoltarea țării.

Nu doar mediul de afaceri, ci și legislativul ar avea de câștigat din acest proces consultativ. Deputații când vin la putere nu toți cunosc realitățile din diferite domenii și această comunicare cu subiecții vizați îi va ajuta să ia decizii asumate. Astfel Parlamentul își va întări credibilitatea.

Veronica Rusu-Marin, director de programe la Centrul de Antreprenoriat și Politici Economice, a menționat că implicarea businessului în procesul decizional este una din condițiile pentru țările care-și văd viitorul în UE. Reprezentanții mediului de afaceri și ai societății civile pot aduce o contribuție esențială la dezvoltarea democrației.

Marian Cepoi, expert în Departamentul de Politici Locale și Regionale a Comisiei Europene, spune că este o mare diferență între cum se iau deciziile în UE și deciziile în cadrul unei țări. UE oferă o atenție deosebită la instrumentele de consultare. Se combină instrumentele de consultare scrisă și interacțiunile directe cu părțile interesate. Comisia poate solicita expertiză într-un anumit domeniu și poate viza un anumit grup de părți interesate. Toate contribuțiile se publică și toți au acces la ele. Cei care participă la consultări sunt în măsură să fie informați dacă propunerile lor au fost sau nu acceptate și de ce. La final se elaborează un raport de sinteză generală care acoperă rezultatul consultărilor, care însoțește inițiativa până la adoptare de comisie.

Discuția publică organizată Centrul de Antreprenoriat și Politici Economice a vizat sectorul privat ca parte importantă a procesului decizional în contextul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării