Victoria Furtună lansează un nou proiect privind combaterea corupției în R. Moldova
Fostul procuror Victoria Furtună anunță despre lansarea unui nou proiect, „Motoarele Corupției”, care are scopul de a demasca schemele care subjugă statul. Astfel, ea a prezentat topul „motoarelor marii corupții” din Republica Moldova.
Potrivit Victoriei Furtună, scopul principal al acestui proiect este de a identifica proiectele sau entitățile care sunt motorul principal al corupției în diverse domenii. De asemenea, prin aducerea acestor aspecte în atenția publicului și a autorităților, ea spune că își propune să stimuleze transparența, responsabilitatea și acțiunea împotriva corupției, transmite Știri.md cu referire la unimedia.info.
Prin urmare, aceasta a prezentat un scurt top al acestor „motoare ale marii corupții din Republica Moldova”.
Ea vorbește despre Vetting, un proces amplu de subjugare a sistemului judecătoresc și al Procuraturii pentru a selecta procurori și judecători loiali guvernării, care „volens nolens” vor permite în viitor funcționarilor să abuzeze în continuare de atribuțiile funcționale, conflicte de interese, protecție în acte de corupție și altele.
De asemenea, ea vorbește despre operațiunile în jurul achizițiilor și transportării gazelor naturale. Potrivit Victoriei Furtună, deoarece acum sistemul de transportare a gazelor naturale este gestionat de un singur operator, persistă riscul ca în viitor prețul pentru transportare să fie dictat doar de Transgaz și BERD, care până în prezent urmărește tendința doar de majorare.
Victoria Furtună mai subliniază problema cu achizițiile publice. Ea susține că, într-un mandat de patru ani, guvernarea nu și-a propus să soluționeze problema licitațiilor publice, lunar apărând scandaluri privind executarea lucrărilor publice la prețuri de zeci și sute de ori mai mari decât cele de piață. Potrivit Victoriei Furtună, transparența achizițiilor ar putea fi soluționată prin modificarea Codului penal în sensul includerii răspunderii penale pentru infracțiunile de trucare a licitațiilor.
Drept urmare, ea spune că în următoarele săptămâni vor fi prezentate date pe fiecare dintre aceste direcții.
„Suntem conștienți că mai sunt zeci de domenii în care sunt comise zilnic acte de corupție, vamă și spitale, instituții de reglementare și certificare, instituții de învățământ și Poliție. Dar am accentuat doar aceste proiecte de mare corupție, care într-un stat cu o justiție liberă pot fi curățate rapid și eficient într-un termen restrâns.
Suntem siguri că proiectul „Motoarele Corupției” nu doar va oferi o imagine clară asupra acestui fenomen, dar și va contribui la creșterea gradului de conștientizare și mobilizare socială pentru combaterea acestei probleme persistente”, a adăugat Victoria Furtună.