Vicepreședintele CEC: Începe perioada electorală. Ce presupune aceasta
Astăzi, 14 iulie, începe oficial perioada electorală pentru alegerile din 28 septembrie, un moment adesea confundat cu campania electorală propriu-zisă. De ce este important să înțelegem diferența dintre cele două, ce reguli intră în vigoare în această etapă și ce tehnologii vor fi folosite în premieră în cadrul alegerilor a explicat, într-un interviu, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica.

„Tehnic vorbind, perioada electorală este momentul din care Comisia Electorală Centrală începe implementarea procedurilor legale legate de organizarea alegerilor. Aceasta se încheie odată cu validarea rezultatelor de către Curtea Constituțională”, a precizat Postica, transmite Știri.md cu referire la IPN.
Potrivit vicepreședintelui CEC, campania electorală, parte a perioadei electorale, începe abia pe 28 august și durează 30 de zile. Doar în această etapă candidații pot face apeluri directe de tipul „Votează-mă” sau „Alege-mă”. Până atunci, partidele pot desfășura activități de promovare politică, însă fără a îndemna explicit la vot.
Un moment important al acestei perioade este debutul procesului de înregistrare a candidaților, care va avea loc între 20 iulie și 20 august. Potrivit vicepreședintelui CEC, doar după această dată partidele și candidații independenți pot fi considerați oficial înscriși în cursa electorală.
Inovații în alegerile din 28 septembrie. Cu ce noutăți vine acest scrutin?
Scrutinul din toamnă va aduce și câteva premiere tehnologice. Printre acestea se numără utilizarea listelor suplimentare electronice în secțiile de vot din străinătate. Astfel, datele alegătorilor vor fi preluate automat din documentele de identitate cu ajutorul unor scanere, iar semnătura va fi aplicată digital, reducând semnificativ timpul de procesare și cozile.
De asemenea, candidații independenți vor putea colecta semnături în format electronic, o metodă testată anterior, dar implementată mai amplu în acest scrutin.
„Noi am testat acest mecanism la scrutinul precedent și s-a prezentat destul de bine. Vom încerca să-l punem în aplicare și la acest scrutin. Și, în ultimul rând, legat de votul prin corespondență, am divizat cumva chiar și vizual pe pagina Comisiei Electorale Centrale, pagina de înregistrare prealabilă, aceste două proceduri distincte, înregistrarea obișnuită, care nu este obligatorie pentru cei care se află peste hotare, și înregistrarea obligatorie exclusiv pentru acei cetățeni din exclusiv acele 10 țări unde va fi implementat iarăși parțial votul prin corespondență, care este o procedură obligatorie. La fel este digital. Și cam astea sunt inovațiile, hai să zicem așa, digitale, în acest scrutin”, explică Postica.
La ce provocări ne așteptăm în acest an ținând cont și de experiențele anterioare?
Potrivit vicepreședintelui CEC, au fost identificate mai multe domenii sensibile care necesită o atenție sporită. Este vorba despre: finanțarea politică, securitatea cibernetică, verificarea eligibilității candidaților, secțiile de vot din afara țării și regiunea transnistreană, reflectarea alegerilor în mass-media și online, publicitatea politică.
Pentru fiecare dintre aceste arii, au fost create grupuri de lucru interinstituționale, cu participarea structurilor de drept, instituțiilor de profil și a partenerilor externi.
„Aspectele legate de finanțarea campaniilor și ingerințele externe rămân provocări nu doar pentru Moldova, ci și pentru alte țări. Tocmai de aceea, colaborarea între instituții este crucială”, a subliniat Postica.
În ceea ce privește organizarea alegerilor în regiuni sensibile, cum ar fi Transnistria sau diaspora, CEC își propune să deruleze campanii intense de informare și educație electorală, alături de organizații ale societății civile.
Pentru acest scrutin, observatorii vor avea un rol important în asigurarea corectitudinii procesului electoral. Spre deosebire de trecut, observatorii nu pot fi delegați de concurenții electorali, ci doar de entități independente.
„Concurenții își pot monitoriza procesul prin reprezentanți în birourile electorale, dar observatorii – fie naționali, fie internaționali – trebuie să fie neutri. Ne așteptăm la prezența unor misiuni din partea OSCE, Consiliului Europei și chiar a Organizației Internaționale a Francofoniei”, a precizat Postica.
Campanii de informare
CEC a derulat deja o campanie de informare la nivel național, în teritoriu, și urmează să continue cu inițiative dedicate alegătorilor, inclusiv online. Acestea vor viza explicarea drepturilor electorale, a regulilor de vot și a sancțiunilor aplicabile în cazul încălcării legii.
Potrivit lui Postica, alegerile din 28 septembrie se anunță nu doar decisive pentru scena politică, dar și un test major pentru capacitatea autorităților de a gestiona un scrutin modern, sigur și corect. Începutul perioadei electorale marchează startul unui proces complex, care va fi atent monitorizat și documentat până la validarea finală a rezultatelor.
Întregul interviu îl puteți citi aici.