main logo
2004

Vadim Krasnoselski: Regiunea transnistreană așteaptă un președinte capabil să ofere pace

Locuitorii regiunii transnistrene aşteaptă de la noul preşedinte al Republicii Moldova capacitatea de dialog şi dorinţa de pace. Așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat acest lucru cu o zi înainte, subliniind încă o dată că autorităţile regionale nu vor obstrucţiona participarea alegătorilor din stânga Nistrului la alegerile prezidenţiale şi referendumul constituţional din 20 octombrie.

Krasnoselski: Transnistria așteaptă un președinte capabil să ofere paceVadim Krasnoselski/Imagine simbol

Răspunzând întrebărilor jurnaliştilor locali, așa-numitul lider regional a subliniat că „cel mai important lucru este pacea”, transmite Știri.md, cu referire la infotag.md. 

„Transnistria nu va obstrucţiona voinţa cetăţenilor. Noi nu am obstrucţionat niciodată şi nu o vom face. Dar, desigur, oamenii ar trebui să se gândească la securitatea lor. Există puţine şanse să se întâmple ceva. Şi indicii, informaţii - pot fi informaţii provocatoare. (...) Timpul va spune. Mai este puţin mai puţin de o săptămână. Dar nu vă îndoiţi că vom lăsa liber cetăţenii să treacă”, a spus acesta.

Vadim Krasnoselski a declarat cu regret că autorităţile moldoveneşti au decis să nu organizeze un referendum pe teritoriul Transnistriei pentru a afla opinia locuitorilor regiunii cu privire la aderarea Moldovei la UE. 

„Am mai spus-o şi o repet: doar poporul are dreptul să schimbe vectorul de dezvoltare al Transnistriei. Doar poporul - nu reprezentanţii unei anumite naţionalităţi, cetăţenii sau religii, ci întregul popor din Transnistria, toţi cei care deţin un paşaport Transnistrian. Când poporul va fi întrebat, poporul va arăta liniile directoare”, a declarat așa-zisul lider al regiunii.

El a ţinut să precizeze că, dacă ar fi existat un apel din partea Republicii Moldova (pentru organizarea unui referendum pe teritoriul regiunii - „I.”), am fi luat în considerare această chestiune, indiferent cât de dificil ar fi fost pentru noi, şi am fi dat posibilitatea tuturor oamenilor să se exprime în cadrul referendumului. 

„Din moment ce nu s-a întâmplat, atunci - este alegerea lor”, a opinat așa-numitul lider al regiunii.

Alegerile prezidențiale, dar și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană vor avea loc la 20 octombrie 2024.

Pe data de 20 septembrie a început campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie. Cei patru candidați înregistrați până acum în cursa prezidențială, dar și cei 10 participanți la referendum pot desfășura din această zi acțiuni de agitație electorală. Candidații ale căror dosare se află în proces de examinare își vor începe campania electorală pe data la care vor fi înregistrați de către Comisia Electorală Centrală.

Așa va arăta buletinul de vot la alegeri:

  1. Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiștilor;
  2. Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune Solidaritate;
  3. Renato Usatîi, desemnat de Partidul Nostru;
  4. Vasile Tarlev, desemnat de Partidul pentru Viitorul Moldovei;
  5. Irina Vlah, desemnată de un grup de cetățeni;
  6. Ion Chicu, desemnat de Partidul Consolidării și Dezvoltării;
  7. Andrei Năstase, desemnat de un grup de cetățeni;
  8. Victoria Furtună, desemnată de un grup de cetățeni;
  9. Octavian Țîcu, desemnat de Blocul electoral „Împreună”;
  10. Tudor Ulianovschi, desemnat de un grup de cetățeni;
  11. Natalia Morari, desemnată de un grup de cetățeni.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării