main logo
3700

Unirea României cu Moldova, respinsă de deputații români

Plenul Camerei Deputaților din România, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins miercuri proiectele depuse de senatoarea-scandalagioaică Diana Șoșoacă privind unirea României cu Republica Moldova și anexarea unor teritorii din Ucraina.

Unirea României cu Moldova, respinsă de deputații româniFoto: Euractiv.ro

Proiectul privind unirea a primit 213 voturi „pentru” respingere, un vot „contra” și 11 abțineri. Inițiativa privind denunțarea Tratatului încheiat cu Ucraina în 1997 a primit 233 de voturi „pentru” respingere, un vot „împotrivă” și două abțineri, transmite Știri.md cu referire la euractiv.ro. 

Membrii Comisiei pentru politică externă din România au hotărât, cu majoritate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaților un raport de respingere asupra propunerii legislative, invocând că Guvernul României a recunoscut independența Republicii Moldova la data proclamării acesteia, respectiv 27 august 1991, iar prin Declarația din 28 august 1991, Camerele reunite ale Parlamentului României „au luat act cu deosebită satisfacție de hotărârea istorică a Parlamentului de la Chișinău, din ziua de 27 august 1991, prin care a proclamat independența Republicii Moldova”.

De asemenea, adoptarea unei legi prin care s-ar stipula că „Parlamentul României decide unirea României cu Republica Moldova” ar contraveni flagrant obligațiilor de a respecta suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, care revin României în baza normelor imperative consacrate prin Carta ONU. În plus, prin Actul Final de la Helsinki (1975), România, alături de celelalte state semnatare, s-a angajat să respecte inviolabilitatea frontierelor din Europa și să se abțină de la orice atentat împotriva acestor frontiere, se mai arată în raportul Comisiei.

De asemenea, deputații români menționează că, drept prioritate de prim rang a politicii externe a României, țara noastră susține activ eforturile privind integrarea europeană a Republicii Moldova, în conformitate cu Parteneriatul Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

„Acest obiectiv constant al politicii externe românești este cu atât mai semnificativ în contextul în care Republica Moldova a primit la Consiliul European din perioada 23-24 iunie 2022 statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar România este principalul susținător al demersurilor de integrare europeană întreprinse de autoritățile Republicii Moldova”, se mai arată în raport.

În 2022, Alianța pentru Unirea Românilor, partid din care Diana Șoșoacă nu mai face parte, îi îndeamnă pe președinții României și ai Republicii Moldova, precum și cele două parlamente, să inițieze cât mai rapid discuții și negocieri pentru a deschide calea reunirii celor două state.

În contextul agresiunii brutale a Rusiei asupra Ucrainei, România are responsabilitatea protejării etnicilor români din afara granițelor de nord și de est, susținea, atunci, AUR.

Unirea cu Republica Moldova este un subiect nelipsit de pe agenda liderilor extremiști de la București.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării