Un judecător vrea să se facă avocat după ce a demisionat din cauza unui dosar
Mihai Ciugureanu, fostul magistrat de la Curtea de Apel, care este acuzat într-un dosar de abuz de serviciu, soldat cu urmări grave şi pronunţarea, cu bună-ştiinţă, a patru încheieri contrare legii – infracţiuni săvârşite în exerciţiul funcţiei a vrut să se facă avocat.

Ghinion însă pentru judecătorul penal, pentru că Uniunea Avocaților nu a dorit să-i acorde licența de apărător, motivând că Ciugureanu nu are o „reputaţie ireproşabilă”, transmite Știri.md cu referire la deschide.md.
Supărat pe decizia Uniunii, magistratul s-a adresat în judecată și cere mort-copt să primească această licență, prin anularea Hotărârii Comisiei de licențiere a profesiei de avocat din 29 ianuarie 2018.
Potrivit deciziei de la judecătoria Chișinău, Mihai Ciugureanu se arată nemulțumit de faptul că nu i-a fost acordată licența ca să poată deveni avocat, pentru că, potrivit lui, îndeplinește toate condițiile ca să profeseze această meserie.
De cealaltă parte Uniunea Avocaților spune că: „Profesia de avocat poate fi exercitată de persoana care are cetăţenia Republicii Moldova, are capacitate deplină de exerciţiu, are diplomă de licenţiat în drept sau echivalentul acesteia, se bucură de o reputaţie ireproşabilăşi a fost admisă în profesia de avocat după susţinerea examenului de calificare”. Or aceeași Uniune pune la îndoială „reputația ireproșabilă” a judecătorului Ciugureanu.
Cât de corecți au fost membrii Uniunii Avocaților în decizia luată, poate să spună doar instanța, lucru care l-a și făcut respingând ca nefondată cererea de chemare în judecată a lui Ciugureanu Mihail către Uniunea Avocaților din Republica Moldova privind anularea Hotărîrii Comisiei de licențiere a profesiei de avocat prin care a fost respinsă cererea lui Ciugureanu.
Cert este că fostul judecător Mihai Ciugureanu este acuzat de Procuratura Anticorupție că, în intervalul anilor 2014 – 2016, ar fi pronunţat cu bună-ştiinţă patru încheieri contrare legii, în urma cărora aproximativ 780 de hectare de teren din proprietatea statului, valorând milioane de lei, au fost transmise Întreprinderii de Stat Stațiunea Tehnologico-Experimentală „Codrul”, care se afla în proces de insolvalbilitate, se arată într-un comunicat de presă emis de PA.
Deşi, ulterior, încheierile adoptate de respectivul magistrat au fost casate de Curtea Supremă de Justiție ca ilegale şi neîntemeiate, iar dosarul a fost întors la magistrat pentru rejudecare, acesta pronunţa, din nou, încheieri similare.
Tot în septembrie 2014, Consiliul Superior al Magistraturii a refuzat eliberarea acordului la pornirea urmăririi penale în privinţa judecătorului Curţii de Apel Chişinău, pentru ca anul trecut, la insistenţa procurorului general Eduard Harunjen CSM să elibereze acest acord.
Dacă va fi găsit vinovat, fostul magistrat riscă până la 6 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 10 ani.