main logo
961

Un fost deputat PLDM, despre furtul miliardului: Nu s-a recuperat nimic din banii furați

Frauda din sectorul bancar a marcat prezentul, dar și viitorul Republicii Moldova.

Un fost deputat PLDM, despre furtul miliardului: Nu s-a recuperat nimicFoto: jurnal.md

Este opinia ex-deputatului PLDM, Iurie Țap, care susține că investigarea cazului și recuperarea mijloacelor fraudate trebuie să fie obiectivele principale ale autoritatilor competente ale statului, transmite Știri.md cu referire la Zugo.md.

Spre regret, constată politicianul, în cei 5 ani de la producerea așa-numitului jaf al secolului se tot bate pasul pe loc privind ancheta. 

Mai mult decât atât, chiar și publicarea raportului Kroll II în care se regăsește o lista a beneficiarilor furtului nu răspunde la întrebările ce țin de scoaterea în off-shore, la 26 noiembrie 2014, a 13,4 miliarde de lei.

„În acești 5 ani n-a fost recuperat nimic din mijloacele fraudate, or acesta trebuie să fie scopul investigației imparțiale și obiective privind frauda bancară. În aceiași ordine de idei, acțiunile fostei guvernări ACUM/PSRM privind crearea Comisiei de anchetă și activitatea acesteia în cele peste 4 luni de zile n-au creat valoarea adaugată cerută/necesară. De fapt, suntem tot acolo…”, scrie Iurie Țap pe pagina sa de Facebook.

Fostul deputat a amintit de prevederile Memorandumului de Înțelegere dintre UE și Republica Moldova din 23 noiembrie 2017, cunoscut ca cele 28 de condiții pentru acordarea asistenței macrofinanciare. Documentul prevedea că autoritățile moldovene se vor angaja să realizate progrese substanțiale în implementarea strategiei de recuperare a activelor fraudate. Această strategie urma să ia în considerare, de asemenea, constatările firmei de consultanță Kroll.

„Au trecut 2 ani de la semnarea Memorandumului, dar autoritățile competente așa și n-au transmis/prezentat Parlamentului un raport privind progresile înregistrate… Iresponsabilitate?! Incompetență?! Interese?!”, se întreabă fostul legislator.

Acesta mai spune că, în sesiunile parlamentare din anul 2018, a solicitat de mai multe ori prezentarea raportului respectiv, dar guvernarea democrată de atunici s-a opus.

„Opoziția parlamentară trebuie să ceară audierea raportului respectiv întru asigurarea elucidării cazului, returnării mijloacelor fraudate, dar și sancționării celor vinovați. Audierile vor fi și un test pentru guvernarea informală PSRM/PDM. Refuzul acestora poate influența alegerile prezidențiale, dar și declanșa alegerile parlamentare anticipate”, a conchis Iurie Țap.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării